Ukraina nõuab USA-lt kobarpomme, mis paljudes riikides on keelatud

Ukraina ametnikud ja rahvasaadikud on viimastel kuudel kutsunud Bideni administratsiooni ja Kongressi liikmeid üles varustama Ukraina sõjaväelasi kobarpommidega – relvadega, mis on keelatud enam kui 100 riigis, kuid mida Venemaa kasutab Ukrainas laastava mõjuga.

Ukraina kobapommide taotlus, mida kirjeldasid CNN-ile mitmed USA ja Ukraina ametnikud, on üks vastuolulisemaid taotlusi, mille ukrainlased on USA-le esitanud pärast sõja algust veebruaris.

Bideni administratsiooni kõrgemad ametnikud on seda taotlust vaaginud juba mitmeid kuid ega ole seda otse tagasi lükanud.

Kobarpommid on ebatäpsed ja hajutavad „pommikesi” laiali suurtele aladele, mis ei pruugi kokkupõrkel plahvatada ja võivad kujutada endast pikaajalist ohtu kõigile, kes nendega kokku puutuvad, sarnaselt maamiinidega. Samuti tekitavad nad „vastikuid, veriseid killuhaavu” kõigile, keda nad tabavad, kuna kümned laengud plahvatavad korraga suurel alal, ütles relvaekspert ja Human Rights Watchi relvadirektor Mark Hiznay varem CNN-ile.

USA tippametnikud on avalikult teatanud, et neil on kavas anda ukrainlastele nii palju toetust, kui vaja, et anda neile Venemaaga läbirääkimiste laua taga ülekaal, kui asi peaks selleni jõudma. Kuid Lääne sõjavarustus ei ole lõputu ja kui lõhkepeade varud vähenevad, on ukrainlased USA-le selgeks teinud, et võidakse kasutada praegu laos tolmu koguvat kobarlahingumoona.

Ukraina jaoks lahendavad kobarpommid kaks peamist probleemi: kõigepealt vajadus suurema hulga laskemoona järele USA ja teiste suurtükiväe ja raketisüsteemide jaoks ning viis katta Venemaa arvuline ülekaal suurtükiväes.

Bideni valitsus ei ole seda võimalust viimase abinõuna välistanud, kui varud hakkavad ohtlikult lõppema. Kuid allikad väidavad, et taotlust ei ole veel märkimisväärselt kaalutud, kuna Kongress on seadnud USA kobarpommide edasiandmise võimalusele seadusega kehtestatud piirangud.

Need piirangud kehtivad laskemoonale, mille lõhkemata jäämise määr on üle ühe protsendi, mis suurendab tõenäosust, et see kujutab ohtu tsiviilelanikele. President Joe Biden võib selle piirangu tühistada, kuid administratsioon on ukrainlastele teatanud, et see on lähiajal ebatõenäoline.

„Ukraina võime praeguses ja eelseisvas konfliktifaasis edu saavutada ei sõltu mingil juhul nende laskemoona hankimisest ega ole sellega seotud,” ütles kongressi abi CNN-ile.

Nii ukrainlased kui ka venelased on kasutanud kobarpomme pärast seda, kui Venemaa veebruaris Ukrainasse tungis, kuid venelased – kes kasutasid laskemoona ka Süüria tsiviilelanikele vastu – on kasutanud neid sagedamini ja tsiviilsihtmärkide, sealhulgas parkide, kliinikute ja kultuurikeskuse pihta, selgub Human Rights Watchi uuringust.

CNN on teatanud, et Venemaa laskemoona kasutamine – sealhulgas 300 mm Smerši kobarraketid, mis võivad jalgpalliväljaku suurusel alal vallandada 72 lõhkekeha – on dokumenteeritud kümnetes Ukraina piirkondades, sealhulgas Harkivis.

Küsimusele kobarpommide kasutamise negatiivse maine kohta vastas Ukraina ametnik kiiresti, et nad vastavad vaid samaga.

„Mis siis ikka, venelased kasutavad meie vastu kobarpomme,” ütles Ukraina ametnik CNN-ile. „[USA] muretseb kaasneva kahju pärast. Me kavatseme neid kasutada Vene vägede, mitte Venemaa elanikkonna vastu.”

CNN pöördus eraldi Ukraina presidendi kantselei ja kaitseministeeriumi poole. Presidendi kantselei suunas CNN-i kaitseministeeriumi poole. Kaitseministeerium ütles CNN-ile, et ei kommenteeri teateid konkreetsete relvasüsteemide või laskemoona taotluste kohta, otsustades oodata, kuni tarnijaga kokkuleppele jõutakse, enne kui info avalikustatakse.

USA ei ole alla kirjutanud 2010. aasta keelule, mida tuntakse kobarpommide konventsioonina, ja omab suuri lahingumoona varusid. Kuid valitsuse ametnikud leiavad, et lisaks kongressi piirangutele kaasneb kobarpommide kasutamisega liiga palju probleeme – suurim on oht, mida see kujutab tsiviilelanikele –, et õigustada nende üleandmist, kui see pole hädavajalik. Ja praegu ei usu USA, et laskemoon on Ukraina edu jaoks lahinguväljal hädavajalik.

Ukraina ametnikud aga väidavad, et venelased kasutavad laialdaselt kobarpomme ja seda peamiselt tsiviilpiirkondades. Sel põhjusel on ukrainlased „palju kordi” pöördunud välisministeeriumi, Pentagoni ja Kongressi poole, et teha lobitööd mitmeotstarbelise täiustatud tavalahingumoonana tuntud laskemoona saamiseks, ütlesid CNN-ile mitmed lobitööga kursis olevad allikad.

Ukraina rahvasaadik Oleksi Gontšarenko on nende ametnike hulgas, kes on USA-d laskemoona osas survestanud. „See on äärmiselt oluline, ennekõike sellepärast, et see muudab olukorda lahinguväljal,” ütles ta CNN-ile. „Nende abil lõpetab Ukraina selle sõja palju kiiremini, millest saavad kasu kõik.”

„Venemaa kasutab Ukraina vastu laialdaselt vanu, kõige barbaarsemaid kobarpomme,” lisas Gontšarenko. „Isiklikult olin selle ohver. Ma sain sellega pihta. Seega on meil õigus seda nende vastu kasutada.”

Esimene Ukraina ametnik ja teine ​​taotlustega kursis olev allikas ütlesid, et ukrainlased soovivad kobarlahingumoona, mis ühilduks nii USA tarnitud HIMARSi raketiheitjatega kui ka 155 mm haubitsatega, ning on väitnud, et laskemoon võimaldaks Ukraina vägedel tõhusamalt rünnata suuremaid ja rohkem hajutatud sihtmärke, nagu Vene sõdurite ja sõidukite üksused.

Ei USA ega Ukraina ei ole alla kirjutanud kobarpommide konventsioonile, mis keelab selliste kobarpommide kasutamise, tootmise ja ladustamise, kuna see võib ohustada tsiviilelanikke. Kuid USA alustas nende järkjärgulist kaotamist 2016. aastal, kuna need „sisaldasid sadu väiksemaid kobarpommide lõhkekehi, mis jäid sageli lahinguväljal plahvatamata, ohustades tsiviilelanikke”, selgub armee keskjuhatuse 2017. aasta avaldusest.

USA asendas mitmeotstarbelise täiustatud tavalahingumoona, tuntud kui DPICM, alternatiivse lõhkepeaga M30A1. M30A1 sisaldab 180 000 väikest volframterasest kildu, mis löögi korral lendavad laiali ega jäta maapinnale lõhkemata laskemoona. Ukraina ametnikud väidavad aga, et USA-l praegu laos olevad DPICM-id võivad Ukraina sõjaväge lahinguväljal tohutult aidata – rohkem kui M30A1.

„Nad [DPICM-id] on tõhusamad, kui teil on Vene väed koondunud,” ütles Ukraina ametnik CNN-ile, märkides, et Ukraina on relvi palunud „mitmeid kuid”.

„Venelased kasutavad kogu seda kobarlahingumoona, neid ei huvita,” ütles ametnik. „Me võitleme Vene vägede vastu, aga venelased võitlevad meie tsiviilisikutega kobarpommide abil.”

Kommentaarid
(Külastatud 651 korda, 1 külastust täna)