Soomes suurendatakse koroona vastu vaktsineerimist eratervishoiu abil

Soome valitsus otsustas täna teisipäeval, 20. detsembril, et koroonavaktsiinid antakse üle eratervishoiuteenuste osutajatele. Otsuse eesmärk on, et vaktsiine saaksid ka teised inimesed peale raske koroona riskirühma kuuluvate isikute.

Sügis- ja talviseid kordusvaktsineerimisi pakutakse ametliku soovitusega või ilma 20 ELi riigis kõigile üle 18-aastastele ja ühes riigis kõigile üle 30-aastastele. Soomes pakutakse riiklikus tervishoius tasuta revaktsineerimist peamiselt raske koronaviirushaiguse riskirühmadesse kuuluvatele isikutele vastavalt terviseameti soovitusele.

Soome on saanud arvestatava kogus vaktsiine, seega jätkub neid ka teistele peale riskirühmadesse kuuluvate inimeste. Vaktsiinide üleandmise abil soovime parandada vaktsiinide kättesaadavust kogu riigis, et kõigil üle 18-aastastel oleks võimalus saada soovi korral revaktsineerimine, nendib pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru.

Töötervishoiu osalemine vaktsineerimises võib soodustada vaktsineerimise kättesaadavust, kui mõnes omavalitsuses ei piisa personalist. Üleantavate vaktsiinide väärtus ei tohi ületada 500 000 eurot asutuse kohta. Praktikas on tegemist riigiabiga, mida antakse Euroopa Liidu vähese tähtsusega abi määruse alusel.

Maksimaalselt üheksa miljoni euro väärtuses vaktsiine jagatakse välja 2023. aasta lõpuks. Terviseamet annab vaktsiinid üle ravi- ja hoolekandepiirkondadele, kes annavad need edasi eratervishoiuteenuste osutajatele. Üleandmise planeerimisel võetakse esmalt arvesse, kui palju vaktsiine on vaja riskirühmade vaktsineerimiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 117 korda, 1 külastust täna)