Soomes saab edaspidi lapsi koroona vastu vaktsineerida alates 6. elukuust

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium küsib arvamust regulatsioonimuudatuse kohta, mis lubaks koroonavastast vaktsineerimist pakkuda kuue kuu vanustele ja vanematele lastele. Kehtivas määruses on koroonavaktsiinide vanuse alampiir viis aastat. Arvamuse esitamise periood on kuni 05.01.2023.

Euroopa Ravimiamet (EMA) kiitis 19. oktoobril 2022 kiita heaks mRNA vaktsiinide manustamine üle kuue kuu vanustele lastele ning Euroopa Komisjon kiitis heaks vaktsiinide müügilubade pikendamise. Sellele vanuserühmale sobiv vaktsiinipreparaat on Soomes olemas.

Soome terviseamet soovitab koroonavastast vaktsineerimist pakkuda individuaalse kaalutluse alusel lastele vanuses 6 kuud kuni 11 aastat, kellel on mõni krooniline haigus, mis võib soodustada rasket koroonahaigust. Soovitus põhineb riikliku vaktsineerimiseksperdigrupi (KRAR) arvamusel ning KRAR-i alltöögrupi taustauuringutel ja arvamustel.

On leitud, et koroonavaktsiinid on üle kuue kuu vanuste laste jaoks ohutud, mis tähendab, et tõsiseid kõrvaltoimeid pole leitud. Vaktsiini põhjustatud kõrvaltoimed on olnud peamiselt kerged lokaalsed sümptomid või mõõdukad ja mööduvad palaviku- ja väsimusreaktsioonid. Kliinilist teavet 6 kuu kuni 4-aastaste laste vaktsiinide kohta on aga kogunenud vaid piiratud ulatuses ja vaja on rohkem teavet.

Laste koroonaga nakatumisega seotud tõsised haigusjuhud on haruldased. Soomes kasvas koroonaga nakatumiste tõttu laste haiglaravi 2021. aasta lõpus ja 2022. aasta alguses, kuid on pärast seda vähenenud. Uuringud on näidanud, et kroonilised haigused suurendavad lastel raske haigestumise riski. Soomes haiglaravile sattunud lastel on olnud nt immuunpuudulikkus, kroonilised südame- ja kopsuhaigused ning neuroloogilised haigused ja seisundid.

Jätkatakse nii laste koroonavaktsiinide tõhususe ja ohutuse kui ka epideemia olukorra jälgimist ning vajadusel muudetakse soovitusi.

Kommentaarid
(Külastatud 218 korda, 1 külastust täna)