Soomes ringleb nüüd mitu erinevat koroona varianti – mida tuleks silmas pidada?

Soome terviseamet võib soovida üle pika aja kõigile rõõmsaid ja lõõgastavaid jõule.

„Sel aastal saab jõulud veeta koos lähedaste ja tuttavatega,” ütleb terviseameti tervisekaitse osakonna juhataja Otto Helve.

Veel üle-eelmisel aastal soovitas terviseamet sugulaste külastamist üldse vältida. Möödunud aastal soovitati isegi jõuluvanal kasutada näomaski ja vaktsineerimata lapsed soovitati paigutada jõululaua ääres eakatest sugulastest võimalikult kaugele, vahendab Helsingin Sanomat.

Kuigi koroonatõbi on endiselt meie seas, on Helve sõnul oht raskelt haigestuda tunduvalt väiksem. „Oleme pandeemia ohjeldamisel kaugele jõudnud. Vaktsineerimised on oma töö teinud. Koroona pole enam erijuht, vaid nakkushaigus teiste hulgas,» räägib ta.

Samas nendib Helve, et nakkushaiguste hooaeg on käes ja sellega on hea arvestada ka riigipühade ajal. „Neil, kes pole veel soovitatud vaktsineerimisi saanud, oleks tõesti oluline need võimalikult kiiresti teha,” märgib ta.

Helve viitab nii gripivaktsiinile kui ka koroonavaktsiini kordusdoosile. Praegu antakse sügis-talvise variandiga kohandatud korduvdoose, mida soovitatakse üle 65-aastastele, üle 18-aastastele riskigruppi kuuluvatele inimestele ja üle 12-aastastele raske immuunpuudulikkusega inimestele.

Helve juhib tähelepanu, et seni on üle 65-aastastest saanud sügisese korduvdoosi vaid alla poole. „Paljudel on aga haiguse läbi põdenud, mis kaitseb samuti nakatumise eest,” lisab ta.

Praegu on tunne, et nii koroona kui ka gripp möllavad tugevalt ja sümptomid on rasked. Helve juhis number üks on, et sümptomite korral tuleks koju jääda, et teisi mitte nakatada.

Tema sõnul iseloomustab praegust haiguse olukorda asjaolu, et erinevalt eelmistest hooaegadest ei ringle Soomes mitte ainult üks teatud tüüpi koroonaviirus, vaid mitu varianti.

„Rahustav on see, et seni pole viiteid omikroni alamvariantidele, mis põhjustaksid tavapärasest raskemat haigust. Küll aga jälgime olukorda pidevalt,» räägib Helve.

Kui juhtute nakatuma, pole Helve sõnul isegi oluline teada, kas tegemist on koroona või mõne muu hingamisteede nakkushaigusega. „Olulisem on jääda koju ja mitte minna kuhugi enne, kuni haigusnähud on taandunud, et mitte teisi nakatada.”

Teadmine, et nakatumist põhjustab koroonaviirus, on Helve sõnul oluline neile, kellel on suurenenud risk raskesse koroonahaigusesse haigestuda. „Meil on ju ka koroonaviiruse ravimid olemas,” toob ta välja.

Helve sõnul on kogu elanikkonna jaoks oluline arvestada sellega, et tervishoid on niigi väga üle koormatud. „Nakkushaguste hooaeg alles algab ja läheb hullemaks. Seetõttu oleks kõige olulisem nakatumiste ennetamine.”

See pole lihtne, sest me ei tea veel kõike viirustest ja nende nakatumismehhanismidest. Isegi asümptomaatiline viirusekandja võib viirust edasi kanda.

„Varem arvasime, et sümptomitega inimene nakatab teisi tõenäolisemalt kui sümptomiteta inimene. Nüüd, mil suur osa elanikkonnast on vaktsineeritud, on tulnud isegi see oletus ümber vaadata,” räägib Helve.

Esimesed koroona vastu vaktsineerimised tehti Soomes täpselt kaks aastat tagasi. Miks siis haigus ikka veel möllab?

Helve tuletab meelde, et vaktsineerimine ei hoia nakatumist ära. Rasked haigusjuhud on aga selgelt harvemad.

„Vaatamata suurele juhtumite arvule ei ole intensiivravi osakondade koormus hüppeliselt kasvanud. See peegeldab vaktsiinide head mõju,“ räägib Helve.

Sügisese kordusvaktsiini katvuse osas on tema sõnul aga veel palju arenguruumi. Ta tuletab meelde, et revaktsineerimine on kasulik kõigile, kes soovituse alla kuuluvad.

Helve soovitab veeta jõule nii, et inimesed end hästi tunneksid.

Silmas tuleks pidada õpitud häid tavasid: pesta käsi, köhida ja aevastada varrukasse, vajadusel kasutada maski, hoida distantsi ja hoolitseda ventilatsiooni eest. Neid soovitusi on hea meeles pidada, eriti kui kohtutakse väetite sugulastega.

Ja kui kuulute ise riskigruppi, annab Helve ühe olulise näpunäite: väldi kitsaid, halva ventilatsiooniga siseruume.

Kommentaarid
(Külastatud 1,540 korda, 1 külastust täna)