Soome saatis Ukrainasse koolibusse

Täna kolmapäeval, 7. detsembril väljusid Soomest Ukrainasse bussid, mille eesmärk oli aidata Ukraina lapsi ja noori koolitranspordiga. Annetus on osa Euroopa Komisjoni solidaarsuskampaaniast. Venemaa agressioonisõda on Ukrainas mõjutanud hinnanguliselt 5,7 miljonit koolilast pärast seda, kui paljud koolid hävisid pommirünnakutes.

Talve lähenedes on Venemaa suurendanud rünnakuid tsiviilobjektide vastu. Häving on ulatuslik, mistõttu vajab Ukraina palju abi. Näiteks napib riigis töökorras sõidukeid. Soome on saatnud Ukrainale ka energiasektori abi, ravimeid ja tervishoiutarbeid. Jätkame abi tarnimist vastavalt Ukraina taotlustele. Aitäh kõigile osapooltele, kes oma abi pakkusid, ütles siseminister Krista Mikkonen.

Soome saadab aasta lõpu jooksul Ukrainasse rohkem busse. Busse on kavas saata vähemalt 20, millest kolmapäeval saadeti teele esimesed 5. Bussid saadakse bussifirmadelt annetustena. Annetusi on teinud Koivisto auto Oy, Pohjolan Liikenne ja Erkki Itkonen Oy.

Märkimisväärse osa Soomest Ukrainasse saadetavast materiaalsest abist moodustavad ettevõtete annetused.

Isegi sõja ajal vaatavad ukrainlased tulevikku. Kuni sõda pole võidetud ja Soome saab toetada Ukrainat oma haridussüsteemi ülesehitamisel president Zelenski nõudmisel, peab igapäevaelu sõjast hoolimata jätkuma. Nüüd Ukrainasse suunatavad bussid pakuvad konkreetse abi laste koolitranspordiks, ütles teede- ja sideminister Timo Harakka.

Bussid antakse Euroopa Liidu kodanikukaitse mehhanismi kaudu. Riigihalduse tsiviilabi koordineerib Soomes siseministeerium.

Pärast veebruari on Soome saatnud Ukrainasse mitmekülgset abi

Alates veebruarist on Soome saatnud Ukrainasse 50 ja Moldovasse neli veokitäit tsiviil-materiaalset abi. Samuti on Ukrainasse saadetud kuus tuletõrjeautot ja 13 kiirabiautot. Tsiviilpoole materiaalse abi rahaline väärtus on üle nelja miljoni euro. Hetkel valmistatakse ette ka mitmeid uusi abisaadetisi, mille koguväärtus on mitu miljonit eurot.

Lisaks on eksperdid saadetud Poolasse, Moldovasse, Slovakkiasse ja Euroopa hädaolukordadele reageerimise koordineerimiskeskusesse (ERCC), et toetada ELi päästeteenistuse mehhanismi kaudu antava abi koordineerimist. ERCC koordineerib päästeteenistuse mehhanismi kaudu Ukrainasse ja naaberregioonidesse saadetavat abi.

Abivajadus püsib Ukrainas veel pikka aega

Käimasolev abioperatsioon on erandlik ja abivajadus kestab veel pikalt. Sügisel suurenenud rünnakute tõttu on tohutu tarnevajadus eelkõige energiasektoris. Mitmesugust materiaalset abi vajab ka edaspidi kogu ühiskond kodanikest ühiskonna funktsioone täitvate võimudeni. Ukrainas on praegu vajaminevad tsiviiltarbed ravimid, esmaabi ja hädaabi majutusvahendid, veepuhastustabletid, demineerimisseadmed, CBRN (bio-, keemia- ja tuumaohutus) kaitse- ja vastumeetmete materjalid, generaatorid ja kütus. Abivajadus muutub kogu aeg.

Siseministeerium koordineerib muu hulgas Soome ettevõtete ja avaliku halduse annetusi. Üksikisikute jaoks on kõige tõhusam abistamisviis teha annetus abiorganisatsioonidele. Annetatud kaubad ja tarvikud toimetatakse abivajajateni EL päästeteenistuse mehhanismi kaudu ja koostöös Ukraina vastutavate ametiasutustega. Euroopa Komisjon koordineerib kodanikukaitsemehhanismi kaudu antavat abi. See tagab, et annetuste liikumist saab jälgida ja need jõuavad kindlasti oma sihtkoha.

Kommentaarid
(Külastatud 111 korda, 1 külastust täna)