Prantsuse president: Venemaale peab andma julgeolekugarantiid ja Ukraina NATO-sse saamine pole kindel

Prantsuse president Emmanuel Macron rõhutas järjekordselt, et Venemaa vajab julgeolekugarantiisid ning Ukraina saamine NATO-sse pole kindel.

Macron märkis, et Venemaale ei meeldi Ukraina liitumine NATO- ga ja et see „pole kõige tõenäolisem stsenaarium”, vahendab Le Figaro.

Samas märkis Macron, et ka Ukrainale peab andma julgeoleku garantiid.

Macroni on Venemaa julgeoleku garantiidest rääkimise pärast varem kritiseeritud. Macron põhjendas seda asjaoluga, et need peavad olema eurooplased, kes Venemaaga läbirääkimiste laua taga istuvad, mitte hiinlased või türklased.

Prantsuse president rõhutas ka Euroopa ühtsuse vajadust, aga sõltuvuse vähendamise vajadust USA-st.

„Ei ole Euroopa julgeolekuarhitektuuri ilma strateegilise autonoomiata, NATO-s ja koos NATO-ga, kuid sõltumata NATO-st,” rõhutas ta. „Liit ei ole midagi sellist, millest ollakse sõltuv, see on midagi, mille ma valin (…) Peame oma strateegilise autonoomia ümber mõtlema,” rõhutas ta. „Euroopa peab saavutama tehnoloogilise ja suutlikkuse autonoomia, sealhulgas Ameerika Ühendriikide suhtes,” rõhutas ta.

Kommentaarid
(Külastatud 661 korda, 1 külastust täna)