NATO peasekretär: Relvade andmine Ukrainale on kõige kiirem viis rahu saavutamiseks

Kui räägitakse relvatarnetest Ukrainasse, vaieldakse sageli kolmanda maailmasõja ohu üle. NATO peasekretäril Stoltenbergil on selles küsimuses selge seisukoht: Venemaa agressioonisõjas on sõjaline toetus kiireim tee rahuni.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus Saksamaad ja teisi alliansi riike üles jätkama relvade tarnimist Ukrainale. „See võib kõlada paradoksaalselt, kuid sõjaline toetus Ukrainale on kiireim tee rahu saavutamiseks,” ütles norralane, vahendab n-tv.de.

Argumendiks on see, et Venemaa president Vladimir Putin peab olema veendunud, et ta ei saavuta oma eesmärki võtta Ukraina oma kontrolli alla. Siis võiks olla rahumeelne läbirääkimistega lahendus, mis tagaks Ukraina püsimajäämise iseseisva demokraatliku riigina. Samuti andis Stoltenberg mõista, et peab Ukraina hiljutisi rünnakuid sõjalistele sihtmärkidele Venemaal igati legitiimseks. „Igal riigil on õigus end kaitsta. Ukrainal ka,” ütles ta.

Venemaa tungis naaberriiki Ukrainasse üle kümne kuu tagasi. Samuti tuleb näha Ukraina rünnakute konteksti: Venemaa massilised rünnakud tsiviiltaristu vastu, mille eesmärk on jätta Ukraina tsiviilelanikud talvel ilma veest, küttest ja elektrist. „President Putin üritab muuta talve relvaks tsiviilisikute vastu. See ei ole rünnak sõjaliste sihtmärkide vastu. See on massiline rünnak tsiviilisikute vastu, sest miljonid ukrainlased jäävad nendest põhiteenustest ilma,” ütles norralane.

Stoltenberg on jälginud, kuidas Ukraina võttis hiljuti muu hulgas sihikule Vene Engelsi sõjaväelennuvälja. Sellele on paigutatud strateegilised pommitajad ja Venemaa kasutab nende tiibrakette Ukraina energiataristu hävitamiseks. 26. detsembril hukkus droonidega toime pandud rünnakutes kolm Vene sõdurit.

Küsimusele, kas tema hinnangul oleks vastutustundlik ka Ukraina varustamine keskmaarakettidega, vastas Stoltenberg, et liitlaste vahel ja Ukrainaga peetakse pidevat dialoogi konkreetsete süsteemide üle. Samuti tõi ta välja, et NATO liitlased on varem varustanud Ukrainat kaugmaarelvasüsteemidega nagu HIMARSi raketiheitjad, kaugsuurtükid ja droonid. „Me toetame Ukraina õigust enesekaitsele,” ütles Stoltenberg. „See on ÜRO põhikirjas sätestatud õigus.”

Seoses aruteluga Saksa peamiste lahingutankide ja süsteemide Patriot Ukrainasse tarnimise üle ütles Stoltenberg, et NATOs ja USA juhitavas Ramsteini formaadis peeti neil teemadel põhjalikke konsultatsioone. „Loomulikult kutsun liitlasi üles rohkem tegema,” lisas ta. „Meie kõigi julgeoleku huvides on tagada, et Ukraina võidab ja Putin ei võidaks.”

Samas hoiatas Stoltenberg, et arutelu ei tohiks piirduda lisasüsteemidega. „See ei seisne ainult relvasüsteemide lisamises,” ütles ta. „Võib-olla veelgi olulisem on see, et kõigi juba olemasolevate süsteemide jaoks oleks piisavalt laskemoona. Vajadus laskemoona ja varuosade järele on tohutu.”

Kommentaarid
(Külastatud 339 korda, 1 külastust täna)