Moldova elanikud on nii hirmul, et pooldavad liitumist Rumeeniaga

2,6 miljoni elanikuga Moldova elanikud räägivad, et kardavad, et Venemaa hakkab ka Moldovat pommitama. Inimesed pooldavad Moldova liitumist Rumeeniaga.

Ukraina piiri ääres asuv Moldova on Venemaa ja Ukraina vahelise sõja tagajärgi juba mitmel viisil tundnud: Moldovasse on kukkunud kaks raketti, naftat, gaasi ja elektrit napib, hinnatõus on enam kui 30 protsenti. Euroopa vaeseimaks riigiks peetava Moldova jaoks on sõda toonud muresid ja kannatusi, vahendab Iltalehti.

Moldova peaminister Natalia Gavrilita tunnistas juulis riigi suuri julgeolekumuresid. Kui keegi saab alustada anneksioonisõda rahvusvahelist õigust arvestamata, siis pole keegi kaitstud, kurtis peaminister Ameerika telekanalile CNN.

Moldova pensionär Lubov Krohin tegi oma elutöö lennujaamahotelli juhatajana, kui Moldova oli veel üks Nõukogude Liidu vabariike. Nüüd tunneb ta sügavat muret olukorra pärast oma riigis.

Oleme olnud sõltuvad Venemaa energiast. Meie riik on väike ja ka meie sõjavägi. Me ei saaks Venemaa vastu, kui see otsustaks siia tulla, rääkis Krohin.

Viimasel ajal on Venemaa püüdnud destabiliseerida olukorda meie riigis, toetades valitsusvastaseid meeleavaldusi. Tean, et osalejatele on makstud plakatitega tänaval seismise eest 20–100 eurot päevas. Transnistriast on inimesi bussidega kohale veetud, väidab Krohin.

Transnistria on Moldova piirkond, mis on kuulutanud end iseseisvaks, kuigi keegi pole seda tunnustanud. Piirkonna elanikkond on venemeelne ja seal paikneb 1500 Vene sõdurit.

Moldova välispoliitika ühenduse analüütik, politoloogiadoktor Natalia Strecul jagab Moldova pensionäri arvamust, et Venemaa püüab õõnestada olukorda endises liiduvabariigis. Venemaa kasutab energiat relvana. See on vähendanud meie riigi energiatarneid, mille tulemusena on hinnad tõusnud.

Kodanikud, kes olid niigi raskes seisus, tunnevad valusalt elatustaseme halvenemist. Paljud on kolinud välismaale, teised protesteerivad tänavatel, räägib Strecul.

Streculi sõnul kartis Moldova vahetult pärast sõja algust väga Vene sissetungi. Nüüd on hirm sõjalise rünnaku ees mõnevõrra vähenenud, sest tundub, et Venemaa ei suuda Ukraina suhtes otsust langetada.

Selle asemel üritab Venemaa meid majanduslikult ja poliitiliselt kägistada. Meie riigis tahetakse segadust tekitada, et meid oleks hiljem kerge vallutada, märgib Strecul.

Sügise jooksul on Moldova pealinnas korraldatud tuhandete inimeste osavõtul meeleavaldusi, kus on rünnatud riigi Euroopa-meelset presidenti ja peaministrit. Meeleavaldajad on üritanud ehitada isegi telklaagreid, kuid politseil on õnnestunud need laiali lammutada.

Moldovas räägitakse sama keelt, mis naabermaal Rumeenias. Ainus võimalus ellu jääda on Rumeeniaga liitumine, leiab pensionär Lubov Krohin.

Rumeenia on suurem ja rikkam, ta on EL-i ja NATO liige. Kahjuks ainult Rumeenia ei taha, et me nendega ühineksime, lisab Krohin.

Analüütik Natalia Strecul on samal seisukohal. Rumeeniaga liitumine annaks võimaluse ellu jääda. Praegu ollakse liiga palju Venemaa meelevallas.

Natalia Streculi tööandja, Moldova Välispoliitika ühendus toetab riigi integreerumist Euroopa struktuuridega. Umbes 60 protsenti moldovlastest toetab Euroopa integratsiooni, samas kui 40 protsenti on Venemaa poolt, ütleb Strecul.

Seda 40-protsendilist venemeelset vähemust kasutab osavalt ära Moldova poliitik Ilon Shor, kes väidetavalt on juhtinud valitsusvastaseid proteste. Shor on jõukas noor ärimees, kes on Moldovas finantskuritegudes süüdi mõistetud. Ta on põgenenud Iisraeli ja juhib sealt Moldova opositsiooni venemeelset tegevust.

Shor saab oma juhised väidetavalt Moskvast ja on isegi Venemaa julgeolekuteenistuse FSB palgal. 75 protsenti Moldova perede sissetulekust läheb praegu energiaarvetele. Riskime jääda talvel ilma gaasi ja elektrita, teatas Moldova president Maia Sandu novembris.

Rumeenia on juba suurendanud elektritarneid Moldovasse. Kui Venemaa gaasikraanid kinni keerab, peab Moldova proovima saada gaasi Rumeenialt ja Euroopa tarnijatelt.

Moldova taotles sel aastal Euroopa Liidu liikmestaatust. EL andis riigile suvel kandidaatriigi staatuse. Otsus oli suuresti sümboolne, kuna Moldova ei vasta kaugeltki EL-i kriteeriumidele. Eelkõige on korruptsiooni väljajuurimine keeruline ülesanne.

Mõistame, et meil on veel palju teha, et EL-i liikmelisuse nõuded täita, tunnistab analüütik Natalia Strecul. Rumeeniaga liitumine pakuks Moldovale omamoodi otseteed EL-i ja NATO-sse. Inimesed mõistavad seda ja toetus Rumeeniaga liitumisele kasvab.

Kommentaarid
(Külastatud 823 korda, 1 külastust täna)