Miten löydän Suomesta hyvän asunnon?

Mediassa on usein keskustelua asuntojen hinnoista Suomessa. Muuttotappiokunnissa asuntojen hinnat laskevat jyrkästi ja maalta saa jo yhdellä eurolla ostettua purkukuntoisen omakotitalon. Kaupungeissa taas on rakennettua niin paljon pieniä asuntoja, että niistä alkaa olla jo ylitarjontaa. 

Kauppa on käynyt hyvin myös viime vuosina talouden muista vaikeuksista huolimatta. Nyt ekonomistit povaavat kuitenkin, että asuntojen hinnoista voi Suomessa kuihtua jopa viisi prosenttia. Netin myötä sopivan asunnon löytämisestä on tullut kuitenkin aiempaa huomattavasti helpompaa. 

Nettiportaalit

Yhä useampi aloittaa omistus- tai vuokra-asunnon etsimisen nykyisin netistä. Varsinkin nuoret kuluttajat toimivat näin, sillä he ovat oppineet tekemään muutenkin kaiken netissä. Netissä on portaaleja, joissa vuokra-asuntoja voi hakea sopivassa hintaluokassa ja itselle mieluisalta paikkakunnalta. Esimerkiksi Rentola auttaa löytämään asuntoja ja vuokra-asuntoja ympäri Suomea. Monilla näillä sivustoilla kävijä voi asettaa myös hakuvahdin, jolloin hän saa ilmoituksen, jos hänen hakuehtonsa täyttävä asunto julkaistaan sivustolla.

Nettiportaalien käyttäminen on hyvin helppoa, joten niitä voi käyttää kaikki aina vaareja myöten. Netissä asuntoja on tarjolla myös eniten ja usein asunnon ilmoittaminen on hyvin edullista myös ilmoittajille. Vuokra-asuntojen ilmoittajille tällaiset sivustot tarjoavat loistavan keinon hankkia vuokralaisia.

Paikalliset lehdet

Toinen tapa löytää hyvä asunto Suomesta on tutustua paikallisiin sanomalehtiin. Koska suurin osa ihmisistä on teknisesti valveutuneita ja etsii vuokra-asuntoja verkossa, voit usein löytää lehdistä myös hyviä tarjouksia, jotka muut ovat saattaneet jättää huomaamatta. Varsinkin vanhemmat henkilöt saattavat laittaa asuntoilmoituksen vain paikalliseen lehteen.

Lehden ilmoitukset-osiossa on yleensä lueteltu useita vuokrattavia asuntoja, joten kannattaa pitää ilmoituksia silmällä. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä vuokranantajaan ja sopia kiinteistön katsomisesta. Hintakriittisyyttä ei pidä unohtaa myöskään lehti-ilmoituksia luettaessa ja asunnon kunto kannattaa tarkistaa aina etukäteen ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

edvaldocostacordeiro, Canva.com

Kiinteistönvälittäjät 

Asunnon etsijä voi harkita myös ammattimaisen kiinteistönvälittäjän käyttämistä asunnon löytämiseksi Suomesta. Kokeneilla kiinteistönvälittäjillä on pääsy vuokra-asuntoja koskeviin tietoihin, joita ei ole saatavilla verkossa tai sanomalehdissä. He voivat auttaa asiakasta kaikessa, kuten sopivan asunnon löytämisessä ja neuvotteluissa vuokranantajan kanssa.

Kiinteistönvälittäjän käyttäminen voi säästää aikaa, mutta se voi olla myös kallista. Jos päätät valita tämän vaihtoehdon, on tärkeää etsiä itselle sopiva hinta. Voi myös olla hyvä ajatus lukea arvosteluja tai pyytää tuttavilta suosituksia eri kiinteistönvälittäjistä ennen kuin teet valintasi.

Anatoli Igolkin, Canva.com

Ystävät ja tuttavat

Ystävät ja tuttavat voi myös olla hyvä tietolähde asunnon löytämiseksi Suomesta. Sosiaalinen media on tehnyt yhteydenpidosta helpompaa kuin koskaan aiemmin, sillä se voi jo analysoida ja ymmärtää, millaista asuntoa olet etsimässä. On hyvin mahdollista, että joku verkostostasi voi kertoa sinulle asunnoista tai vuokrakohteista, jotka ovat saatavilla, mutta joita ei ole vielä ilmoitettu missään.

Varsinkin nuoret vaihtavat asuntoa usein ja omista verkostoista voi hyvinkin löytyä joku, joka tuntee jonkun, jolla on pian vapautumassa sopiva asunto. Jos siis haluat löytää hyvän kodin nopeasti ja edullisesti Suomesta, kannattaa ehdottomasti käyttää myös kontakteja hyödykseen ja ilmoittaa myös sosiaalisessa mediassa, että on kiinnostunut asunnoista tietyllä alueella.

Hyvä ottaa huomioon asunnon valinnassa

Asuntoa valitessasi on otettava huomioon useita tärkeitä asioita. Olitpa sitten vuokraamassa tai ostamassa asuntoa, tarkista sijainti, asunnon kunto ja se, vastaako se kaikkia muita tarpeitasi. Kaikilla meillä on toiveita asuntojen suhteen, mutta lopulta kaikki tiivistyy hinta-laatusuhteeseen. Yleensä joistakin ominaisuuksista on hieman tingittävä, jotta asunnon löytää omaan taloudelliseen tilanteeseen sopivalla hinnalla.

  • Sijainti: On tärkeää ottaa huomioon, kuinka lähellä asunto on julkista liikennettä, kauppoja, ravintoloita ja muita palveluja. Kiinteistön sijainti on epäilemättä yksi tärkeimmistä seikoista asuntoa valittaessa. Sinulla pitäisi olla hyvä käsitys siitä, missä haluat asua, esimerkiksi missä kaupunginosassa ja onko se lähellä julkisia kulkuyhteyksiä.
  • Kunto: Myös asunnon kunto on erittäin tärkeä. Ennen kuin teet sopimuksen, varmista kiinteistön kunto on tyydyttävä. Tarkista, ettei asunnossa ole merkkejä kosteudesta tai homeesta ja että kaikki laitteet ovat toimintakunnossa.
  • Kustannukset. Varmista, että sinulla on varaa kuukausivuokraan sekä muihin kuluihin, kuten siivoukseen, sähkölaskuihin ja tarvittaessa kalusteisiin. Ota huomioon tulosi ja muut menosi, jotta et liioittele mahdollisuuksiasi.

Kannattaa aina myös tutustua huoneiston sääntöihin ja määräyksiin ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Niihin kuuluvat yleensä melurajoitukset, pysäköintisäännöt, vakuudet ja muut tärkeät tiedot.

(Külastatud 308 korda, 1 külastust täna)