Lapimaa turismikeskused on taas rahvast täis – Aasia turistid on asendunud eurooplastega

Turismi superkuu detsember on toonud Lapimaale rekordiliselt Euroopa turiste. Rovaniemi lennuväli on novembris ja detsembris olnud reisijate arvu poolest teisel kohal Helsingi-Vantaa järel.

Rovaniemi jõulude-aegne tänavapilt on koroonapandeemia eelsest ajast muutunud. Hiinlasi pole näha. Nende puudumist mõjutavad nii Hiina koroonapiirangud kui ka lennuühenduste lõppemine Venemaa kohal Ukraina sõja tagajärjel. Aasia riikidest saabuvatest turistidest on 2019. aasta tasemel vaid singapurlaste arv, vahendab Helsingin Sanomat.

Hiinlaste asemele on aga tulnud piisavalt inimesi. Sel talvel saabub Rovaniemisse poole rohkem lende Ühendkuningriigist ja mujalt Euroopast kui eelmisel tippaastal 2019.

Söögikoha Oliver’s Corner juhi Tero Kivilahti sõnul on Rovaniemisse saabuvate turistide kultuuri muutust pubis näha iga päev. Eelkõige istuvad seal Suurbritanniast saabuvad turistid. „See on osa nende kultuurist. Aasia turistid kasutavad restoraniteenuseid harva,” räägib Kivilahti.

Rovaniemi on Soome suuruselt teine ​​rahvusvaheline lennujaam novembris-detsembris kohe Helsingi-Vantaa järel. Avatud on uued lennuühendused Amsterdamist, Londonist, Bristolist, Manchesterist, Dublinist ja Brüsselist.

Lennujaam asub kesklinnast vähem kui kümne kilomeetri kaugusel. Lennukite tuled on taevas tuttav vaatepilt. Rovaniemi lennujaama kõige tihedamal nädalavahetusel ehk jõulueelsel nädalavahetusel maandus kokku 53 lennukit, neist enamik välismaalt.

„Võib öelda, et vähemalt talveturism Rovaniemis on euroopalikum kui kunagi varem,” ütleb Visit Rovaniemi tegevjuht Sanna Kärkkäinen.

Turistide arvu jooksev jälgimine on keeruline, kuid suunda andvaid numbreid saab polaarjoonel asuvas Jõuluvanakülas asuvast Jõuluvana peapostkontorist. Kärkkäineni sõnul külastab valdav enamus Rovaniemisse saabuvaid turiste postkontorit, mis on ühtlasi ka tasuta.

Külastajaid oli novembris 48 200. See on üle 5000 külastaja rohkem kui eelmisel turismi tippaastal 2019. Parimatel päevadel on postkontorit külastanud üle 6000 külastaja päevas.

Kärkkäineni hinnangul on detsembrikuu jõuluvana kontori külastajate arv 100 000 ringis.

Euroopa turiste võib kohata ka Inaris ja Kittiläs Levis. Inari hotelliketi Wilderness tegevjuhi ja ettevõtja Jouko Lappalaineni sõnul on eurooplaste arv kasvanud ning praegune talvehooaeg näib olevat vähemalt sama hea kui 2019. aasta tippaasta.

Visit Levi tegevjuhi Satu Pesoneni sõnul on britid ja sakslased pikka aega olnud Levi suurim rahvusvaheline grupp. Lisaks neile on sel hooajal kasvanud ka hollandlaste, prantslaste ja hispaanlaste arv.

Talveks avati Air France’i lennuühendus Pariisist Kittilässe ning jõululaupäeval avaneb uus ühendus Düsseldorfist.

Mis puudutab rahvusvahelisi turiste, siis Pesoneni sõnul on tänavune aasta rekordtasemel, kuid Soome turistide käitumises näeb ta ettevaatlikkust. Erinevalt enamikust teistest Lapimaa turismiobjektidest on Levis traditsiooniliselt kodumaiste klientide tähtsus olnud suur. „Bensiini, toidu ja energia hinnatõus on muutnud siseturistid ettevaatlikuks,” ütleb Pesonen.

Kommentaarid
(Külastatud 199 korda, 1 külastust täna)