KURIOOSUM: Ukraina vägede poolt vabastatud linnas oodatakse Vene vägede naasmist

Ukraina vägede poolt vabastatud Sviatohirski linnas riigi idaosas Donetski oblastis oodatakse Vene vägede naasmist ning väidetakse, et purustused linnas on seotud Ukraina rünnakutega.

Kui 36-aastane ehitusfirma juht Mõroslava eelmisel kuul oma kodulinna Svjatohirskisse naasis, eeldas ta, et tema maja on mürsuplahvatuste tagajärjel hävinud.

Tema maja sai tõepoolest tugevasti kannatada, kuid ta avastas veel midagi, mis häirib veel rohkem: tema naabrid, kes olid Vene okupatsiooni ajal sinna jäänud, olid varastanud nii tema kodust kui ka linnas asuvalt kinnistult mööbli, soojustuse ja katusekivid, vahendab New York Times.

Need olid inimesed, kellega ta oli üles kasvanud, kurvastas Mõroslava. Mis veelgi hullem, varastatud katusekivid olid näha naabri katusel.

„Sõbrad ei ole enam sõbrad,” rääkis Mõroslava ühel külmal novembripäeval, pruunid juuksed mütsi sisse ja habras keha talvemantlisse mähitud. „Naabrid ei ole naabrid. Sugulased – osa neist pole enam sugulased, sest keegi ei oodanud, et me tagasi tuleme.”

Sarnased mured on valdavalt inimtühja linna elanike seas olnud sellest ajast peale, kui Ukraina väed selle septembris vabastasid. Venelaste saabumine suvel oli omamoodi lakmustest Svjatohirski ja teiste tihedalt seotud kogukondade jaoks Ukraina idaosas, kus Vene kirik ja Vene televisioon olid aastaid propageerinud lojaalsust Moskvale.

Kui Svjatohirskist põgenenud elanikud tagasi tulid, vaadatakse neid nüüd kahtlustavalt. Ja külma talve saabudes jaguneb linn mitte kaevikuliinide ja suurtükiväe, vaid selle järgi, millele kuulub inimeste poolehoid: Moskvale või Kiievile.

Kahtlustused on nii suured, et elanikud pole isegi ühel meelel, kumb pool, kas Venemaa või Ukraina vastutab eri linnaosasid tabanud mürskuplahvatuste eest, mis kahjustasid maju ja tapsid mitukümmend inimest.

„Keegi ei julge seda isegi välja öelda – keda ta pooldab ja muud,” ütles üks linna elanik, vanem mees, kes keeldus oma nime avaldamast. Ta istus sooja teraspliidi kõrval kohvikus nimega Bouchée, mis toimib de facto neutraalse territooriumina: kohas, kus nii ukrainameelsed kui ka venemeelsed saavad segamatult süüa, kui nad omaette hoiavad.

Linna äsja asutatud kohalik omavalitsus tunnistab probleemi ja loodab, et venemeelsete meeleoludega elanikud võtavad Kiievi lõpuks omaks, eriti kui tingimused paranevad pärast okupatsiooni ajal ilma elektri ja põhiteenusteta elamist.

„Mobiiliühendus töötab, leivatehas töötab, Ukraina postkontor töötab,” ütles kohaliku sõjaväevalitsuse juht Volodõmõr Rõbalkin, kes tegutseb omamoodi ajutise linnapeana. „Ma arvan, et isegi need inimesed, kes teadlikult jäid okupatsiooni alla ja ootasid niinimetatud „vene maailma”, saavad varem või hiljem aru, kui palju nad eksisid.”

Kuid see üleminek ei saa olema lihtne. Juba enne sõda peeti linna venemeelseks, kuna seal asub Vene õigeusu kirikule lojaalne koobasklooster, mida peetakse üheks kiriku viiest pühapaigast. Seda arusaama süvendas Svjatohirski asukoht Donbassis, valdavalt venekeelses piirkonnas, kus Moskva propageeris aastakümneid nõukogude nostalgiapoliitikat.

Propaganda, eriti televisioonis, on aidanud Kremlil mõjutada mõningaid vene keelt kõnelevaid tsiviilelanikke Ukraina idaosas, isegi kui see kujutab piirkonda ekslikult sisuliselt Venemaa osana ja toob sissetungi õigustusena välja väidetava venekeelsete rõhumise seal.

Jääb ebaselgeks, kuidas Svjatohirsk oma segasest okupatsiooniperioodist edasi läheb. Kohalike ametnike sõnul on sõjaeelsest umbes 4000 elanikust alles jäänud umbes 650 inimest. Umbes 120 elanikku on pärast Vene vägede taganemist linna tagasi tulnud.

Tagasipöördujad nagu Mõroslava usuvad, et üha rohkem Ukraina-meelseid inimesi tuleb tagasi, kui ilm kevadel soojeneb, mis muudab kohalike suhtumist Venemaasse.

„Nad hakkavad juba vaikselt tagasi tulema, sest paljud neist ei suuda teistes linnades üüri maksta ja naasevad isegi siis, kui nende kodu on hävinud,” ütles Mõroslava, kes naasis oktoobris oma koju. Ta keeldus turvakaalutlustel oma perekonnanime avaldamast.

Klooster, kus nunnad ja mungad jäid Vene kirikule truuks, omab linnas märkimisväärset mõju, lisades täiendavaid probleeme.

„Jah, inimesed tulevad Svjatohirskisse tagasi, aga häid inimesi siia ei jää; pühad isad ütlevad nii,” ütles üks vanem mees, taunides ukrainameelsete tagasitulekut ja vihjates, et naasjad ei jaga kiriku venemeelseid vaateid.

Linna kalmistul seisnud mees keeldus oma nime avaldamast. Ta aitas ümber matta pommitamises hukkunud last, kelle surnukeha oli hiljuti välja kaevatud, et kohalik politsei saaks seda uurida.

Viimastel nädalatel on Ukraina luureteenistused algatanud vähemalt ühe operatsiooni ja rea ​​vahistamisi, mille eesmärk on juurida välja spioonid kirikust, pälvides Moskva hukkamõistu. President Volodõmõr Zelenski tegi hiljuti ettepaneku kuulutada ebaseaduslikuks Ukraina õigeusu kiriku Moskvale lojaalne haru, öeldes, et meede on vajalik tagamaks, et Venemaa ei suudaks „Ukrainat seestpoolt nõrgestada”.

„Lääne-Ukraina mõtleb omal moel ja Donbass teistmoodi,” ütles üks kloostri munkadest, kes samuti keeldus oma nime avaldamast. Ta võrdles läänest pärit inimesi „okupantidega”.

Bouchée kohvikus istunud vanem mees tegi sama, võrdles Ukraina linna vabastamist teise „okupatsiooniga”.

Kohalikud ametnikud püüavad endiselt kindlaks teha, kas mõned elanikud tegid venelastega aktiivselt koostööd. Svjatohirski piirkonnapolitseinik Ruslan Tsõmbal keeldus Venemaa kaastöötajate teemat arutamast, kuid kinnitas, et juurdlused on käimas. Mõroslavalt varastatud asjade puhul suutsid politsei ja sõjaväelased osa tema varastatud mööblist tagasi saada.

Teine probleem, mis pingeid süvendab, on mõnede elanike tunne, et teised kogukonna liikmed võisid nende vastu pöörduda. Ihor Ponomarenko, kes omas seiklusparki ja teenis linna territoriaalkaitses, ütles, et tema nimi ja isikuandmed postitati märtsi lõpus sotsiaalmeedia kanali Telegrami venemeelsetesse vestlustesse. Sama juhtus tema sõnul teiste territoriaalkaitsega seotud isikutega, aga ka kohalike vabatahtlike ja linna sõjaväevalitsusega.

„Nad tegid veebisaite, väites, et oleme fašistid ja nii edasi,” ütles 51-aastane Ponomarenko, kes naasis Svjatohirskisse oktoobris. Tema teemapark ja kohvik, kus ta korraldas laste sünnipäevapidusid, hävitati. Kaunistus, mille ta oli valentinipäevaks valmistanud, oli varemeis.

Ka teised Ukraina-meelsed kohalikud äriomanikud kaotasid venelaste saabudes oma elatise, ütles ta. Ta ütles, et mõned ettevõtted, nagu tema oma, hävitati mürsurünnakute tagajärjel, teised rüüstasid nende venemeelsed naabrid, kuigi ta ei viidanud tõenditele.

Elanikud, kes olid suure osa okupatsioonist oma keldrivarjupaikades, uurivad endiselt oma hävitatud linna ja inimeste seas on erinevad arvamused selle kohta, milline armee on veresaunas süüdi.

Kohalike ametnike sõnul suri okupatsiooni ajal üle 40 inimese, paljud neist rünnakute tagajärjel.

„Esialgu üritasid paljud tõestada, et „see oli Ukraina, kes hävitas nende majad”,” ütles sõjaväeline juht Rõbalkin. „Kuigi nad ei saanud aru, et vaenlast hoiti siin tagasi, kui ukrainlased takistasid venelasi jõge ületamast.”

Kuid naabrid vaidlevad endiselt selle üle, kuidas kulges lahing Svjatohirski pärast, mis kestis alates juunist, mil venelased linna okupeerisid, kuni taganemiseni septembris.

Lahingud toimusid etappidena mõlemal pool Siverski Donetsi jõge, mis linna poolitab. Mõlemat poolt ühendav sild, mille äärde armunud kunagi lukke kinnitasid, hävis suvel Kiievi vägede taganemise ajal.

Jõe põhjaküljel olnud Vene väed tulistasid lõunapoolseid mägesid, tabades aeg-ajalt kloostri territooriumi. Kõrgemal kaldal olnud Ukraina väed tulistasid üle jõe linna.

Kloostri munk süüdistas ukrainlasi pühapaiga tulistamises, milles hukkus mitu inimest, kuigi vähemalt väliselt nähtavate kahjustuste põhjal oli selge, et mürsud olid tulnud Vene poolelt.

Mõroslava kehitas õlgu nende elanike väidete peale, kes süüdistavad linna hävitamises ukrainlasi. „Neile meeldib öelda, et „Ukraina tulistas mäe otsast”, kuid nad poleks tulistanud, kui seitse Vene tanki poleks minu õuel olnud,” ütles ta.

Mõnede nende tankide roostetanud kered on endiselt tema naabruses, mis on Ukraina mürskude poolt purustatud nagu neid ümbritsevad majadki, mille katusekivid klõbisevad külma tuule käes. Ta kordas: „Nad poleks tulistanud.”

Kommentaarid
(Külastatud 2,437 korda, 1 külastust täna)