Kuidas elavad Ukraina inimesed ilma elektri, vee ja internetita?

Ukraina advokaadi Svitlana laps sündis ööl vastu 24. veebruari, kui Venemaa ründas Ukrainat. Peres on veel teine, 9-aastane laps.

Kiievis antakse taas õhuhäiret. Svitlana räägib, et ei taha lapsi äratada. Varjendisse minek pole ka muidu võimalik, sest pere elab 15. korrusel ja liftid elektrikatkestuste ajal ei tööta, vahendab Helsingin Sanomat.

Istume siin lihtsalt pimedas, räägib Svitlana elust pommirünnakute ajal pealinnas Kiievis. Elektrikatkestused on pidevad. Vahel kestavad need järgemööda terve ööpäeva. Ilma elektrita pole ka korralikku internetti.

Õhuhäire ajal vaatab Svitlana uudistest ja Telegramist, kus raketid ja droonid plahvatasid. Kui need on kodu lähedal, otsitakse varju.

Homme laupäeval lõppeb aasta. Ukraina pere jaoks oli see aasta eriline, kuna Venemaa rünnaku ööl sündis teine laps. Väike 10-kuune tüdruk Mija on elanud terve elu sõja ajal. Svitlana sõnul on see aasta olnud väga raske.

Peres on tütre sünni üle rõõmustatud, kuigi akende taga kärgatavad plahvatused. Ema Svitlana tahab iga päeva mäletada, et rääkida lapsele, mida nad ei tohiks taluda tulevikus. 9-aastasele pojale Maksõmile pole ema jõudnud veel midagi seletada – ta saab ise aru, mis toimub.

Ema räägib, et 9-aastasest lapsest sai kiiresti täiskasvanu. Ta loodab Ukraina relvajõududele ja ootab võitu. Ema räägib, et on tütre üle õnnelik ja seda õnne ei saa venelased ära võtta.

Kuigi kodus on pidevad elektrikatkestused, pakuvad koduseinad siiski turvatunnet. Seetõttu on otsustatud jääda paigale. Naine räägib, et kodus on tema köök ja voodi, millega ollakse harjunud ja seetõttu õnnelikud.

Vaatamata elektri puudumisele pole elu Kiievis seisma jäänud. Kohvikud valmistavad saiakesi elektrigeneraatorite abil. Mõned on soetanud jõulukuuse ja ehted.

Kuid on ka neid, kelle lähedased on sõjas hukkunud. Valmistutakse selleks, et uut aastat tuleb vastu võtta ilma elektrita.

Svitlana räägib, et elatakse täiel rinnal, sest pole teada, mis tulevik toob. Uusaastasoov on, et Ukraina võit saabuks juba kiiremini.

Kommentaarid
(Külastatud 471 korda, 1 külastust täna)