Jõulude ajal möllab Soomes hingamisteede haiguste kolmikepideemia

Soomlased haigestuvad nüüd koroona-, gripi- ja RS-viiruse põhjustatud haigustesse. Käimasolev gripihooaeg on esimene pärast pandeemia algust, mil puuduvad piirangud ja haigused levivad vabalt.

Ja lisaks on veel hulk hingamisteede viiruseid, millele meil nimesid pole, loetleb terviseameti peaarst Tuula Hannila-Handelberg intervjuus saatele Radio Suomen Päivä.

USA-s samal ajal ringlevad haigused on juba kandnud nime tripladeemia. Hannila-Handelbergi sõnul saab niimoodi rääkida ka Soome haigusolukorrast. Jah, see näib praegu olevat kolmekordne epideemia või vähemalt on see tulemas, ütleb ta.

Gripp ei ole saanud elanikkonnas normaalselt ringelda kolm aastat. Käimasolev gripihooaeg on esimene pärast koroonapandeemia algust, mil piiranguid pole ja rahvastikus levivad haigused.

Terviseameti terviseohutuse osakonna juhataja Otto Helve sõnul ei erine olukord iseenesest pandeemiaeelsetest talvedest. Nii nagu tavalisel pandeemiaeelsel talvel, on meilgi väga suur hulk erinevaid haigustekitajaid, mis rahvastikus korraga ringlevad, ütleb Yle hommikusaates intervjueeritud Helve.

Gripi ja RS-viiruse põhjustatud haigusjuhtude arv on aga paljudes riikides olnud oodatust suurem. Lisaks on haigused hakanud levima tavapärasest varem. Näiteks gripiepideemia algas tänavu tavapärasest varem.

Terviseameti esindaja Hannila-Handelbergi sõnul võib gripijuhtumite suur kasv viidata sellele, et koroonapiirangutega elamine ja sotsiaalsete kontaktide vältimine on nõrgestanud elanikkonna immuunsust gripi ja muude viiruste suhtes.

Kommentaarid
(Külastatud 3,187 korda, 1 külastust täna)