Halb üllatus: Asko ja Sotka töötajatele jaanuaris palka ei maksta

Mööblikettide Asko ja Sotka palgalistele töötajatele on teatatud, et jaanuaris neile palka ei maksta.

Asko ja Sotka emafirma Indoor Groupi töötajate usaldusisik Ritva Loikkanen ütles, et sai selle kohta info pärast jõule ettevõtte tegevjuhilt Veronica Lindholmilt, vahendab Iltalehti.

Nende eesmärk on nihutada kuupalga maksmine veebruari, ütles Loikkanen.

Seni on jooksva kuu kuupalgad makstud iga kuu 15. kuupäeval. Indoor Groupi arendatud lahenduses minnakse üle tagasiulatuvale palgamaksmisele, et töötasu ei makstaks enne järgmise kuu keskpaika.

Seetõttu ei laeku kuupalgad jaanuaris üldse arvetele.

Ettevõtte töötajad on välja kuulutatud muudatuse vastu.

„Personal tunneb, et palga küsimus mõjutab nende turvatunnet nii sügavalt, et tagasiside oli päris ulatuslik,” ütles Loikkanen.

Töötajate hinnangul on etteteatamise aeg, mis oli umbes kolm nädalat enne järgmist eeldatavat palgapäeva, ebamõistlik. Lisaks peetakse kogu korraldust ebaseaduslikuks.

Osa töötajaid on teatele reageerinud ametist lahkumisega. Loikkanen ei tea täpselt, kui palju töötajaid palgamakse muudatus puudutab.

Indoor Groupi tegevjuht Veronica Lindholm teatas neljapäeval SMS-i vahendusel Iltalehtile, et on puhkusel ning tema asemel vastab küsimustele ettevõtte finantsjuht Jussi Tallgren.

Vaatamata mitmele küsimusele sel teemal ei kinnita ega eita Tallgren, et jaanuaris kuupalku ei maksta. Ta ütleb, et asi on seotud vigadega töötasu maksmisel, mida nüüd parandatakse. Tallgren kinnitab, et palgad makstakse, kuid ei võta täpsemat seisukohta, millal.

Korrigeerime palgamakset ja seda tehakse vastavalt seadusele ja kollektiivlepingutele, ütleb Tallgren.

Ritva Loikkanen ütles, et on sel teemal suhelnud teenindussektori ametiühinguga PAM. Küsisin hinnangut, kas see on seaduslik või mitte. Nende sõnul ei ole, märkis Loikkanen.

PAM-ist öeldi, et asjast rohkem teadvad isikud on puhkusel nagu Indoor Groupi tegevjuht. Advokaat Henni Untamo PAM-i kaitseosakonnast nendib aga üldises plaanis, et töösuhte olulist tingimust ühepoolse teatega muuta ei saa.

Palga maksmine on töösuhte hädavajalik tingimus. Vaevalt see tööandjale sobiks, kui töötajad teataksid, et tulevad järgmine kord tööle alles veebruaris, kirjutab Untamo e-posti teel.

Lõppev aasta on olnud nii Indoor Groupi kui ka selle töötajate jaoks olnud väga raske. Rahaliselt läks ettevõttel nii kehvasti, et leiti, et see mõjutas ettevõtte põhiomaniku Sievi Capitali jaanuari-septembri tulemust, mis vajus miinusesse.

Sievi Capital teatas juba augustis oma poolaasta ülevaates, et põhiomanik polnud Indoor Groupi aasta esimese poolega rahul. Lisaks ostujõu langusele ja tarbijate kindlustunde langusele kimbutasid ettevõtet ka tegevusprobleemid. Indoor Group taotleb nüüd kulude kokkuhoidu ja tõhusust, seisab ülevaates.

Poolaasta ülevaade avaldati börsiteatena 17. augustil. Indoor Group oli juba eelneval nädalal teatanud, et alustab muudatusläbirääkimisi, mida kutsuti varem kollektiivläbirääkimisteks ja mis hõlmavad kõiki ligikaudu 750 jaekaubanduse töötajat.

Läbirääkimiste tulemusena jõudis ettevõte koondamiste ja osalise tööajaga palkamiseni. Jussi Tallgreni sõnul on kõigile koondatutele pakutud tööd mujal ettevõttes.

Kõik pole aga saanud pakutud töökohti vastu võtta, sest see oleks eeldanud teise kohta kolimist.

Töötajate usaldusisiku Ritva Loikkaneni sõnul on otsus lükata jaanuari töötasu maksmine kuu võrra edasi töötajate seisukohalt seotud ettevõtte üldise olukorraga. See hõlmab ka muudatusläbirääkimiste protsessi, mis on kestnud terve sügise. Seoses sellega tekib palju osalise tööajaga töökohti, ütles Loikkanen.

Usaldus ettevõtte juhtkonna suhtes on kadunud, ütles üks Indoor Groupi töötaja, kes ei tahtnud asjast nimepidi rääkida. Ta ütles, et eriti praegu, kui näiteks elektri hind tõuseb taevasse, on palgapäeva kuu võrra edasilükkamine paljude töötajate jaoks raske. Meeskonna motivatsioon on täiesti null, eriti pärast seda teadaannet. Töötajad on täielikult petta saanud, ütles töötaja.

Ritva Loikkanen nendib, et töötajate hiljutised koondamised ja muu nördimus on põhjustatud pigem protsessi juhtimisest kui sellest, kas palgapäeva edasilükkamine on seaduslik või mitte. Töötajad on suhtlemise ja pidevate negatiivsete uudiste pärast rohkem ärritunud, ütles ta.

Finantsdirektor Tallgreni sõnul on palgamaksmisega seotud teemat personalile kommunikeeritud kogu sügise jooksul. Inimesed on alati mures ja eriti just sellisel ajal ja eriti siis, kui korrigeerime oma palgamakset tervikuna. Muresid on palju. On hädavajalik, et kõik palgad oleksid makstud ja et neid makstakse õigesti, ütles ta.

Palgamakse kuu võrra nihutamisega maksab Indoor Group järgmisel aastal kaheteistkümne asemel üksteist kuupalka. Isegi kui kulud lihtsalt üle kantakse, tundub ettevõte kulusid kokku hoidvat, kui vaadata ainult järgmist aastat.

Mõju tugevneb, kui arvestada ainult ärimaailmas olulise kvartaliga: üks kuu ilma kuupalgata on kolmandik kogu perioodist.

Indoor Groupi finantsjuht Jussi Tallgren nendib, et tegemist pole siiski katsega raskustes oleva ettevõtte finantsnäitajaid ilustada. Raamatupidamises on kulud tulemuspõhised, mitte maksepõhised. Ta ütleb, et see ei mõjuta tulemuste aruandlust.

Kommentaarid
(Külastatud 10,475 korda, 2 külastust täna)