Börsielektri hind kerkis taas pilvedesse – see tähendab Soome tarbijate jaoks ülisuuri väljaminekuid

Peatselt saabuvad elektriarved hirmutavad praegu Soomes paljusid inimesi ja seda mõjuval põhjusel. Elektri börsihind tõusis novembri viimasel nädalal kõrgustesse. Käesoleva nädala teisipäeval ja kolmapäeval oli elektri börsihind kalleimatel tundidel üle 60 sendi kilovatt-tunni eest.

Mida see elektriarvena erinevatele tarbijatele tähendab?

Novembris tarbis Soome lõunaosas tavaline elektriküttega eramu õhksoojuspumbaga umbes 2000 kilovatt-tundi elektrit. Loomulikult on kõikumine suur ja sõltub näiteks maja tehnilisest seisukorrast, toatemperatuurist, elanike arvust ja küttesüsteemist, vahendab Helsingin Sanomat.

Näidismaja tarbimise juures hinnaga 60 senti kilovatt-tunni kohta tähendaks see novembris elektriarvet mitte vähem kui 1200 eurot. Lisaks energiale makstakse elektri ülekandetasu, mille suurust elektri turuhind ei mõjuta.

Elektri hind oli aga novembris keskmiselt oluliselt madalam kui kuu viimastel päevadel. Kuu alguse tuulistel ja endiselt mahedatel päevadel oli hind kohati isegi nullilähedane.

Novembrikuu keskmine maksustamishind elektribörsil oli 24,22 senti kilovatt-tunni eest. Selle järgi arvutatuna oleks 2000 kilovatt-tundi tarbinud näidismajas igakuine elektriarve 484 eurot.

Elektri tarbimine pole aga ühtlane, kuu lõpu poole, kui ilmad külmemaks läksid, kulus oluliselt rohkem energiat. Seega jääb börsielektri ostja elektriarve kogusumma novembris ilmselt kuskile 500 ja 1200 euro vahele.

Muidugi on osa ühepereelamute elanikest suutnud väga säästliku kütmisega elektrit säästa. Reservküttesüsteemiga oli võimalik ajastada tarbimist ka soodsamatele hommiku- ja õhtutundidele. Nii võis hind jääda alla keskmise hinna.

Soome energiaagentuuri (Energiavirasto) ekspert hindas novembri keskpaigas, et vähemalt kolmandikul leibkondadest on enne suve sõlmitud tähtajaline leping, kus hind on praegustest börsihindadest oluliselt madalam. Veel eelmisel kevadel võis saada kaheaastase lepingu hinnaga kümmekond senti kilovatt-tunni eest.

Kümnesendise hinna juures on novembrikuu elektriarve näidismajas 200 eurot.

Alates sügise algusest on pakutavate tähtajaliste elektrilepingute hinnad olnud üldjuhul 30 sendi ringis kilovatt-tunni kohta. Kolmapäeval oli odavaim pakkumine sahkonhinta.fi teenuses Vattenfalli puhul 26,70 senti kilovatt-tunni eest.

Selle hinna juures on novembrikuu elektriarve näidismajas 534 eurot. Ajutine hind kehtib kaks aastat, isegi kui elektri turuhind selle aja jooksul püsivalt langeb.

Energiaagentuuri arvutuste kohaselt kulub kortermaja korteris elektrienergiat ligikaudu 170 kilovatt-tundi kuus. Tegelikkuses on tarbimine loomulikult väga erinev sõltuvalt korteri tehnikast ja selle kasutamisest.

170 kilovatt-tunnise tarbimise ja 60-sendise hinnaga arvestatuna oleks kortermaja elaniku elektriarve 102 eurot. Novembrikuu keskmise elektrihinnaga 24 senti jääks arve 41 euro kanti ja tähtajalise 26,70-sendise lepinguga 45 euro kanti.

Kõik hinnad sisaldavad käibemaksu. Detsembri algusest langeb ajutiselt elektri käibemaks 24 protsendilt 10 protsendile, seega vähenevad detsembri algusest selle võrra ka elektriarved.

Helsingin Sanomat avaldas kolmapäeval kalkulaatori, mille abil saab hinnata maksusoodustuse mõju oma elektriarvele.

Novembri elektriarvete eest veel toetust ei saa ning käibemaks on samuti tavapärane 24 protsenti.

Jaanuarist saab maksusoodustusega toetust ka väga suurte elektriarvete eest.

Elektriarvetelt saab maksusoodustust jaanuarist aprillini, kui need kokku ületavad 2000 eurot. Arvelt, mis seda summat ületab, saab 60 protsenti soodustust. Soodustuse arvestamine toimub otse tulumaksust.

Näiteks kui elektriarvete kogusumma on 3000 eurot, saab maksust maha arvata 600 eurot. Omavastutus on 100 eurot.

Soodustust saab eelnevalt taotleda maksuameti vero.fi teenuses. Soodustus ei kehti elektri ülekandetasule.

Kui maksustatav tulu ei ole nii suur, et elektri soodustust saab täielikult maksu arvelt teha, saab Kelast taotleda elektri eritoetust.

Kommentaarid
(Külastatud 3,884 korda, 1 külastust täna)