Vene siseinfo: Zaporižja elektrijaam võidakse Ukrainale tagasi anda, lisaks on küsimärgi all Krimmi saatus

Vene siseinfo andmetel on tekkinud küsimus Zaporižja tuumaelektrijaama tuleviku kohta. Mitmed Vene sotsiaalmeedia kanalid teatavad Zaporožja tuumaelektrijaama peatsest üleandmisest rahvusvahelisele tuumaenergia agentuurile IAEA ja seejärel Ukrainale. Blogija Anatoli Šarii, kes teatas esimesena Hersoni asekuberneri Kirill Stremousovi surmast, väidab, et tema andmetel läheb kontroll üle IAEA-le, seejärel aga Kiievile. Zaporižja oblasti võimud keelduvad aga alistumise kohta käivat infot kommenteerimast, nimetades seda libauudiseks.

Edasi räägivad Vene sõjakorrespondendid, et Enerhodari peale liiguvad väed mõlemalt poolt. Lahingud Zaporožja tuumajaama pärast võivad olla kõige karmimad. Ühe versiooni kohaselt võib Vene president Vladimir Putin sellise sammu astuda Krimmi päästmiseks. Ukraina president Volodõmõr Zelenski peab sellisel juhul avalikult teatama, et tunnustab Krimmi ja Donbassi Venemaa osadena. Politoloogid aga väidavad, et selline stsenaarium on vaevalt võimalik.

Samal ajal liiguvad jutud, et Ukraina peab võimalikuks ja enda jaoks vastuvõetavaks mitte ainult Venemaa Föderatsiooni uute piirkondade pommitamist, vaid ka ulatuslikke rünnakuid Venemaa aladele – Belgorodi ja Kurski oblastitele.

Vangi langenud Ukraina sõjaväelased on rääkinud, et selliseid võimalusi kaaluvad nüüd tõsiselt Ukraina relvajõudude juhid. Sellesuunalist tegevuse intensiivistumist tasub aga oodata vaid juhul, kui osapooled ei suuda kokku leppida sõjategevuse külmutamises ja varem vallutatud alade loovutamises.

Vahepeal tuleb aga Krimmist äärmiselt murettekitavaid uudiseid. Mõned päevad tagasi ilmus meediasse info Krimmi linna Armjanski evakueerimisest – sellest teatas Vene sõjaväekomandör Roman Saponkov. Krimmi juht ise ütles aga, et infot levitatakse Ukraina allikatest Vene sõjaväelaste nimel  ja sellel pole tegelikkusega mingit pistmist. Igal juhul ei saa isegi Krimmi linnade evakueerimist nimetada tõendiks Vene võimude poolsaarelt lahkumise kohta, vaid ainult märgiks, et riigi võimud peavad võimalikuks Krimmi massilist pommitamist ameeriklaste mitmikraketiheitjatest HIMARS.

Kommentaarid
(Külastatud 9,813 korda, 1 külastust täna)