Vene poolel Ukrainas võidelnud soome mees arvatakse olevat surnud

Ukrainas Vene vägede koosseisus võidelnud soomlane Petri Viljakainen on surnud. Sellest kirjutas oma sotsiaalmeedia kontol venemeelne Soome professor Johan Bäckman.

Viljakainen sai 2015. aastal tuntuks kui esimene avalikkuse ette astunud soomlane, kes sõdis Ida-Ukrainas koos venemeelsete ja Venemaa toetatud separatistidega. Toona väideti, et Bäckman mängis Viljakaineni värbamisel võtmerolli, vahendab Iltalehti.

Bäckmani sõnul võitles Viljakainen oma elu viimastel päevadel Vene poolel Luhanski oblastist mobiliseeritud separatistlikes vägedes. Dotsendi sõnul hukkus soome mees märtsikuus Severodonetski lahingutes.

Lõuna-Savo maakonnast Pieksämäkilt pärit Petri Viljakainen on langenud ägedates lahingutes Severodonetski vabastamisel erioperatsiooni alguses märtsis pärast seda, kui ta keeldus vangi langemisest, kirjutas Bäckman.

Dotsent lisas, et Viljakainen oli ka silmapaistev Venemaa eestkõneleja, kes käsitles seda teemat muu hulgas ka enda mälestustes. Taevariiki on sisenenud järjekordne Novorossija kangelane, leinab Bäckman.

Bäckmani teate põhjal on Viljakaineni surmast kinni haaranud ka Donetski oblasti asja edendav Soome vabatahtlik Marko Enqvist. Iltalehti teatas 2016. aastal, et Enqvist esitas Soome võimudele taotluse uurida Viljakaineni tegevust Ukrainas.

Enqvist juhib tähelepanu, et kui Viljakainen on nüüd tõesti Ukrainas tapetud, siis Bäckmani teates leidub endiselt vasturääkivusi. Kõnealune Severodonetski lahing oli alles 2022. aasta mais-juunis.

Viljakainen poleks saanud langeda üheski Sverodonetski vabastamislahingus, hindas Enqvist sotsiaalmeedias. Ta juhib tähelepanu, et kui dotsendi mainitud surmaaeg on õige, võis Viljakainen hoopis langeda ajal, mil Vene väed üritasid 2022. aasta veebruaris-märtsis ületada Severodonetsi jõge.

Iltalehti pole suutnud Bäckmani ega Enqvisti väiteid kontrollida.

Enne 2015. aastal Ukrainasse lahkumist oli Viljakainen 38-aastane töötu mees Pieksämäkilt. Tema enda sõnul ei jäänud tal pärast 2014. aastal alanud Ukraina konflikti jälgimist muud võimalust kui seista „Lääne tegevusele Ukrainas vastu”.

Otsustasin siia tulla natsivägede vastu võitlema, selgitas Viljakainen 2015. aastal Ukrainas LiveLeaki videointervjuus.

Viljakainen ütles toona, et tema toetus separatistlikele jõududele on isegi nii vankumatu, et võimaluse korral oleks ta võtnud isegi Donetski ja Luhanski „rahvavabariikide” moodustatud Novorossija kodakondsuse.

Viljakainen ütles avameelselt, et Bäckman julgustas teda Ukrainasse minema. Mehe sõnul oli dotsent hankinud talle isegi Venemaa viisa ja ostnud lennupileti Doni-äärsesse Rostovisse.

Soome sõdur rõhutas ka, et Soome naastes ta võimalike kriminaalsanktsioonide pärast tegelikult ei muretse, sest Soome seadused ei keela tegelikult värbamist ega välissõtta minekut. Terroriaktides või sõjakuritegudes osalemine on seevastu Soome seaduste järgi kuritegu.

Viljakainen oma sugulastelt või sõpradelt Ukrainasse minekuks toetust ei saanud. Aga see on minu otsus, ütles ta intervjuus.

Kommentaarid
(Külastatud 419 korda, 1 külastust täna)