USA luure: Hersonist taandumine on pannud Putini kodumaal raskesse olukorda

Venemaa presidendi Vladimir Putini usaldusväärsus kõigub riigi rahvuslaste ja sõjameelse kogukonna silmis, hindab USA luureandmetele tuginev mõttekoda Institute for the Study of War (ISW).

ISW värske ülevaate kohaselt on Putinil pärast Hersonist taandumist olnud üha raskem rahustada sõjameelseid rühmitusi, kuna tema sõjavägi ei suuda Ukrainas oma maksimaalset eesmärki saavutada. ISW teatel puudutavad eesmärgid Ukraina valitsuse kukutamist ja kogu riigi okupeerimist.

Putini pihta on kriitikat andnud teiste seas äärmusideoloog Aleksandr Dugin ja propagandist Vladimir Solovjov. ISW teatel nõuavad rahvuslikud parteid Kremlilt ja kõrgeimalt sõjaliselt juhtkonnalt üha rangemat pühendumist oma eesmärkidele Ukrainas. ISW teatel nõuab Solovjov muu hulgas täielikku mobilisatsiooni ja ebapädevate ametnike vallandamist.

ISW andmetel on Putini kriitika Venemaa sõja toetajate hulgas praegu peaaegu pretsedenditu. Mõttekoda toob välja, et Putini jaoks on oluline säilitada selle kogukonna toetus ka edaspidi. ISW teatel õõnestavad rahvuslaste kasvavad kahtlused Putini vastu tema atraktiivsust, samas kui osaline mobilisatsioon ja suur ohvrite arv Ukraina lahingutes ärritab tavalisi venelasi.

ISW usub, et Putin andis oma propagandamasinale korralduse summutada avalik kriitika Hersonist lahkumise kohta, kuna paljud Venemaa telekanalid on olukorra tagajärgi ignoreerinud või pisendanud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,264 korda, 1 külastust täna)