Ukraina president kinnitab jätkuvalt, et Poolas plahvatanud raketi tulistasid Vene väed

Ukraina president Volodõmõr Zelenski väidab, et tema riigi piiri lähedal Poolas hukkusid kaks inimest plahvatuses, mille põhjustas Vene rakett, kuigi mitmed maailma liidrid väidavad, et rakett oli tõenäoliselt Ukraina päritolu.

Ukraina presidenti tsiteerinud Ukraina uudisteagentuur Interfax edastas täna kolmapäeval, 16. novembril, et pole kahtlustki, et Poolas kaks inimest tapnud plahvatuse ei põhjustanud Ukraina rakett, vahendab Daily Mail.

„Pole kahtlustki, et see ei olnud meie rakett,” ütles Zelenski ja lisas, et tema arvates põhjustas teisipäevase plahvatuse Vene rakett ja et ta tegi oma järeldused Ukraina sõjaväe teadete põhjal, mida ta usaldab.

Zelenski ütles ka, et usub, et Ukrainale oleks pidanud võimaldama juurdepääs plahvatuskohale, et osaleda rusude analüüsis, et teha kindlaks arvatava raketi päritolu.

„Kas meil on õigus olla uurimisrühmas? Muidugi,” ütles ta.

Zelenski kinnitas ka, et Kiiev ei saanud Moskvalt ühtegi pakkumist rahukõneluste alustamiseks, hoolimata sellest, et intsidendile järgnes sõja eskaleerumise mure.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles sel nädalal, et Ukraina ei ole huvitatud rahuläbirääkimistest Venemaaga, kuid Zelenski teatas: „[Venelased] ei suhtle meiega.”

Poola paigaldas pärast teisipäeva pärastlõunal toimunud surmajuhtumit oma Venemaa-piiri äärde okastraadi. Sõdureid nähti Venemaa Kaliningradi eksklaavi lähedal Szyliny küla lähedal lõiketraati maha panemas.

Mure sõja eskaleerumise pärast kerkis eile esile Poolasse tulistatud raketi tõttu, mille plahvatuses hukkus kaks farmerit.

Poola võimud väitsid algul, et rakett pärineb Venemaalt,mille tagajärjel oleks Poola võinud taotleda NATO artikkel 5 käivitamist, mille kohaselt ühe riigi rünnakut käsitletakse rünnakuna nende kõigi vastu, käivitades kollektiivse kaitse.

Nüüd on juhid öelnud, et raketi tulistas tõenäoliselt Ukraina õhukaitse, leevendades kartusi, et löök võib viia NATO otsesesse konflikti Venemaaga, kuid andes Vladimir Putinile ettekäände Lääne kritiseerimiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 661 korda, 12 külastust täna)