Ukraina presidendi nõunik: Vene väed on mineerinud terve linna ja lasevad selle õhku niipea, kui Ukraina väed sisenevad

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski nõunik ütles, et Vene väed on muutnud riigi lõunaosas asuva Hersoni „surma linnaks”, mineerides „kõik”, sealhulgas korterid ja kanalisatsioonitorud, ning purustab kõik selle kohe, kui Ukraina väed linna tungivad.

Mõhailo Podoljak andis hoiatuse välja mõni tund pärast seda, kui Moskva teatas, et viib väed Hersonist Dnipro jõe idakaldale, andes Ukrainale üle oma sissetungi ühe suurima auhinna, tekitades hirmu, et „taganemine” on tegelikult lõks, vahendab Daily Mail.

„Vene Föderatsioon tahab muuta Hersoni „surma linnaks”,” ütles Podoljak täna neljapäeval, 10. novembril. „Vene sõjavägi mineerib kõike, mida saab: kortereid, kanalisatsiooni. Vasakkaldal asuv suurtükivägi kavatseb linna varemeteks muuta.”

Ukraina armee kõrgeim ülemjuhataja kindral Valeri Zalužnõi ütles, et tema mehed on asunud linna poole liikuma ja liikunud üle 6 kilomeetri kahes suunas ning viimase 24 tunni jooksul vallutanud umbes 12 küla. Kindral Zalužnõi lisas, et ta ei saa kinnitada ega ümber lükata, kas vastase taganemine toimub päriselt.

„Jätkame ründeoperatsiooni läbiviimist vastavalt oma plaanile,” kirjutas ta Telegrami postituses.

Kui taganemine on tõeline, on see Vladimir Putini jaoks kõige alandavam lüüasaamine pikas kaotuste reas alates sõja algusest. Herson oli ainus oblasti pealinn, mille tema mehed alates veebruarist vallutasid, ja asub piirkonnas, mille ta vaid nädalaid tagasi annekteeris, lubades, et see jääb igavesti Venemaaks.

Strateegiliselt oli linn Venemaa ainus tugikoht Dnipro jõe läänekaldal ja selle kaotamine muudab rünnaku Odessale – Ukraina peamisele sadamalinnale ja sõja põhieesmärgile – täiesti võimatuks. Vastupidi, selle võtmine annab Ukraina suurtükiväele võimaluse rünnata Krimmi, mis on omakorda Kiievi lõppeesmärk.

Putini propagandistid, kes reageerisid raevukalt hiljutistele lüüasaamistele Harkivi oblastis, vastasid Hersonist taganemisele sünge vastumeelsusega.

Üks Venemaa riigitelevisiooni otsekohesemaid ütlejaid Vladimir Solovjov tunnistas, et see oli „väga raske otsus”, kuid kindral Surovikin oli olnud „julge” seda vastu võtma.

Vene RT meediavõrgustiku juht Margarita Simonjan lisas: „Ma tean kindlalt, et see otsus polnud kellelegi kerge. Ei neile, kes selle vastu võtsid, ega ka meie jaoks, kes mõistsid, et see nii on, kuid siiski palvetasid, et seda ei juhtuks.”

President Zelenski kutsus vastu ööd kõneldes selle uudise peale üles „emotsionaalsele vaoshoitusele” – vihjates, et taganemine ei pruugi olla selline, nagu näib. „Vaenlane ei tee meile kingitusi,” lisas ta.

Zelenski väljendas ka kartust, et Venemaa võib üritada õhkida tammi Nova Kahhovkas – Hersonist Dnirpo jõge pidi ülesvoolu – ujutades piirkonna üle ja tühjendades veehoidla, mille jahutusvett kasutab Zaporižja tuumaelektrijaam, põhjustades potentsiaalselt jaama seiskumise.

Moskvat hoiatades ütles ta: „[See] tähendab, et kuulutate kogu maailmale sõja. Mõelge, mis teist siis saab.”

Zelenski sõnul liiguvad tema väed „väga ettevaatlikult, ilma emotsioonideta ja tarbetu riskita” piirkonda, mille Venemaa väidab end olevat maha jätnud, „tugevdades samm-sammult oma positsioone”, et vältida võimalikke lõkse.

Professor ning Venemaast ja Putinist kirjutatud raamatu autor Mark Galeotti ütles, et taganemine on tõenäoliselt näide maskirovkast – sõna, mis tähendab sõna otseses mõttes „midagi maskeeritut”, kuid mida kasutatakse sõjalise pettuse taktika kirjeldamiseks, mis on sisse ehitatud Vene sõjaväe psüühikasse.

Kuid BBC Radio 4-le rääkides lisas ta, et tegelik taganemine Hersonist on sõjaliselt mõttekas ja näib, et Venemaa kindralid on lõpuks suutnud veenda Putinit lõpetama sõja mikrojuhtimine ja võimaldama neil teha parimaid taktikalisi otsuseid, isegi kui see on poliitiliselt kahjulik.

„Me ei tea, kas see on vaid ühekordne juhtum,” lisas ta. „Kas [kindralid] veensid teda, et seda tuleb teha kohe, mitte neile peale surutuna, või tähistab see laiemat muutust – kas ta on rohkem valmis laskma kindralitel otsustada?”

„See, mida me oleme näinud, on tõesti suur muutus Putinilt, kes üritab seda sõda võita, Putini poole, kes üritab seda sõda mitte kaotada,” ütles Galeotti

„Kõik liigutused, mida oleme näinud, seoses reservväelaste mobiliseerimisega, näilise nihkega tagasi kaitstavamale joonele piki Dniprot, mis kõik viitab sellele, et Putin süveneb, lootes, et võit tuleb pika aja jooksul, et ta suudab ületada ukrainlasi ja võib-olla veelgi olulisem, et ta suudab vastu pidada kauem kui Lääs.”

Professor Galeotti rääkis asjast pärast seda, kui Venemaa teatas eile Hersonist taganemisest Putini kõrgeima ülemjuhataja kindral Sergei Surovikini ja kaitseminister Sergei Šoigu tugevalt lavastatud teleesinemises.

Surovikin edastas aruande, milles märkis, et tema väed on ohus ja tsiviilisikuid tapetakse, enne kui soovitas taganeda. Šoigu oli nõus, mille peale vastas põrnitsev kindral: „Just nii. Vägede manöövrid tehakse niipea, kui võimalik.”

Putinit, kes oli alati valmis Venemaa „võitude” üle rõõmustama, polnud kusagil näha.

Pealtnägijate sõnul on Vene võitlejad juba hüljanud Hersoni ümbruse peamised kontrollpunktid ja hävitanud sildu, püüdes takistada Ukraina sõdureid neid jälitamast ja vangistamast.

Kommentaarid
(Külastatud 736 korda, 1 külastust täna)