Soomlased piiravad elektri tarbimist ja puhkusereise, et raha kokku hoida

Elekter, puhkusereisid, söögikohad ja toit on asjad, mille arvelt plaanivad soomlased järgmise 12 kuu jooksul kokku hoida, selgus omavalitsuste arengufondi KAKS uuringust.

Suurem osa ehk 71 protsenti soomlastest usub, et järgmise aasta jooksul tuleb neil vähemalt millegi arvelt kokku hoida, vahendab Yle.

Levinumad säästukohad on elektri- ja muu energiakasutus (49%), puhkusereisid (44%), toitlustusteenused (42%) ja toit (37%).

Vaid umbes veerand (23%) leiab, et neil pole vaja midagi säästa. Eelkõige on sellised jõukate, haritud, kõrgemate ametnike, ettevõtjate ja Helsingi piirkonnas elavate inimeste seas.

Uuringu järgi mõjutab kokkuhoiukavatsust oluliselt leibkonna liikmete arv. Rohkem kui kolme inimesega leibkondades peab ligi 60 protsendi hinnangul kokku hoidma elektri ja muu energia kasutamise pealt. Üheliikmelises leibkonnas arvab nii 43 protsenti küsitlusele vastanutest.

Mitme inimesega leibkondades oodatakse kokkuhoidu ka paljude muude kulutustega seoses. Nende hulka kuuluvad vähemalt toit, sport, puhkused, tasulised vabaajateenused, söögikohad ja rõivad.

Helsingi piirkonnas elavatest inimestest arvab tubli 40 protsenti, et saab suurepäraselt või hästi hakkama ning suuri kokkuhoiu vajadusi pole. Seevastu tubli 30 protsenti väiksemates omavalitsustes elavatest arvab, et paljudel või peaaegu kõigil ostudel tuleb kompromissile minna.

Vanus on seotud nende kohtadega, mille arvelt kokku hoitakse. 18–30-aastaste noorte hinnangul teevad nad järeleandmisi eelkõige toidu ja riiete ostmisel ning restoranikülastustel. Teisalt peavad üle 60-aastased kõige olulisemaks elektri ja muu energiatarbimise arvelt säästmist. Keskealiste, 41–50-aastaste seas on mõnevõrra rohkem neid, kes ei arva, et nad milleski järeleandmisi teevad.

SA KAKS – omavalitsuste arengu sihtasutuse uuringu viis läbi Kantar TNS Oy. Uurimismaterjali koguti ajavahemikus 1.-5.10.2022. Intervjuusid viidi läbi kokku 1010. Küsitlustulemuste veapiir on kummaski suunas maksimaalselt veidi alla kolme protsendipunkti.

Kommentaarid
(Külastatud 359 korda, 1 külastust täna)