Soomes avastati kosmeetika maaletoomisel suur maksupettus

Soome toll uuris koostöös Euroopa prokuratuuriga impordiga seotud maksupettusi. Soome ettevõtet kahtlustatakse enam kui poole miljoni euro suuruse kasu saamises, kui ta on toonud Ameerika Ühendriikidest Euroopa Liitu võltsitud tollinimetuste alusel kosmeetikatooteid.

Euroopa Komisjon kehtestas teatud USA-st imporditavatele kaupadele 25-protsendilise lisatollimaksu. Eeluurimise põhjal kahtlustatakse, et Soome ettevõte deklareeris imporditud kosmeetikatooted sihilikult valede tollinimetuste all.

Uurime asja kui raskekujulist maksupettust ning kuna tegemist on Euroopa Komisjoni määratud täiendavate tollimaksude vältimisega, oleme koostöös Euroopa prokuratuuri EPPO-ga läbi viinud eeluurimise, ütles juhtumi uurija Hanna Koskenranta.

Euroopa prokuratuuri ülesanne on uurida teatud EL-i finantshuve kahjustavaid kuritegusid, näiteks tolliga seotud maksupettusi, ning võtta vastutusele ja karistada nende toimepanijaid EL-i liikmesriikides. Praegune eeluurimine puudutab Euroopa Komisjoni kehtestatud täiendavate tollimaksude vältimist ning kahtlustatav kahju on seega suunatud Euroopa Liidu tuludesse. Seetõttu tegutses eeluurimises prokurörina volitatud Euroopa prokurör Ritva Sahavirta Euroopa prokuratuurist.

Kuriteos kahtlustatakse firmat juhtivat isikut. Uurimise käigus on Soomes läbi viidud läbiotsimised kodus ja muudes kohtades. Uurimine keskendus aastatele 2018–2019. Arvatakse, et ettevõte on vältinud enam kui 500 000 euro väärtuses täiendavat tollimaksu. Lisaks sellele anti ettevõttele korraldus maksta täiendavat tollimaksu. Maksude summa koos täienduste ja intressidega on üle 720 000 euro. Asi liigub edasi kohtusse.

Kommentaarid
(Külastatud 524 korda, 1 külastust täna)