Soome tööbaromeeter: tööjõu defitsiit hakkab vähenema – kus on puudus kõige suurem?

Käesoleva sügise tööbaromeeter näitab tööjõupuuduse kasvu mõningast langust. Riiklikul tasandil määratleti selle sügise tööbaromeetris tööjõupuuduse ametikohtadena kokku 56 ametit 200 võtmeametist.

Tööjõupuuduses vaevlevate ametite arv võrreldes eelmise aasta sügisega kasvas, kuid 2022. aasta kevadest on tööjõupuudusega ametite arv veidi vähenenud.

Tulemused selguvad 2022. aasta sügise tööbaromeetris, mille Töö- ja majandusministeerium avaldab 1. novembril 2022. Tulemused põhinevad 2022. aasta septembris ja oktoobris tehtud tööbüroode eksperthinnangutel, mis hindavad olukorda aasta ette.

„Tööhõive ja töötuse näitajad reageerivad majanduse tõusudele ja mõõnadele viivitusega. Laialdane tööjõupuudus ei leevene aga isegi siis, kui majandus mõne kvartali jooksul hinge tõmbab,” ütleb Töö- ja majandusministeeriumi asekantsler Elina Pylkkänen.

Kuigi tööjõupuudusega ametite arv on üldiselt vähenenud, on „suure tööjõupuudusega” ametite arv jätkuvalt kasvanud. Soovijatest on puudus suur, kui leitakse, et piirkonna tööbüroos on erialale sobivatest tööotsijatest suur puudus.

Üldiselt arvatakse, et tervishoiu- ja sotsiaalhoolekande ametites tuleb lähiajal puudu oskustööjõust. Kolm neljandikku tööjõu puuduse TOP 15 edetabelis olevatest ametitest on sotsiaal- ja tervishoiu valdkonnast. Kõige keerulisem on olukord omastehooldajate, õdede, sotsiaaltöö spetsialistide, põhikooli õpetajate, eripedagoogide, logopeedide, perearstide, koduhooldustöötajate, psühholoogide ja hambaarstide värbamisel. Lisaks on taas olnud raskusi töötajate leidmisega toitlustus- ja põllumajandussektorisse.

Kokku on sel sügisel tööjõupuudusega ametite nimekirjas 56 ametit. Tervishoiu- ja sotsiaalhoolekande sektori ameteid on selles nimekirjas kokku 17. Tööjõupuudusega ametite arvult järgmised on ehitussektor (12 ametit) ja tööstus (8). Samuti on tarkvarasektoris, toitlustussektoris, puhastus- ja kinnisvarahoolduses ning transpordisektoris mõned ametid, mis kannatavad töötajate puuduse käes.

Hinnanguliselt 200 ametist on praegu ülepakkumisi 29 osas. Ülepakkumisega ametite arv pole viimasel ajal palju muutunud. Aasta varem oli ülepakkumisega ameteid 30. Korona mõju tööjõu ülepakkumisele on olnud üsna väike. Tööjõu ülepakkumine on loome- ja kultuurialadel.

Pea pooled kutsealade klassifikaatori (ISCO 4) ametitest on kaasatud ametibaromeetri hinnangutesse. Baromeetri tulemusi saab vaadata piirkonna omavalitsuste ja ametinimetuste lõikes tööbaromeetri kodulehel.

Kommentaarid
(Külastatud 645 korda, 1 külastust täna)