Soome lahel ja rannikul tuleb suur rahvusvaheline õppus Freezing Winds 2022

Soome mereväe juhitav sügisene sõjaline peamine õppus Freezing Winds 22 toimub 22. novembrist 2. detsembrini. Rahvusvahelisel mereväeõppusel osalevad väed kõigist kaitseväe kaitseharudest ja suur hulk rahvusvahelisi partnereid.

Kokku osaleb õppusel 23 lahingulaeva, varustus- ja toetuslaevad ning transpordikaatrid ning ranna- ja maaväed. Õppuse kogujõud on umbes 5000 inimest.

Soome lahel ja rannikul toimuva õppuse eesmärk on harjutada rahvusvahelisi ühisoperatsioone Soome ranniku ja Läänemere tingimustes ning koolitada mereväelasi rahvusvahelise abi andmisel ja vastuvõtmisel.

Meie iga-aastane õppus pakub ainulaadse võimaluse harjutada nõudlikke lahinguülesandeid Läänemere novembrikuu tuule- ja valgustingimustes. Rahvusvaheliste partnerite osalemine on mereväele väga teretulnud täiendus. Meie ühisõppus suurendab kogu Läänemere regiooni stabiilsust ja julgeolekut, ütles mereväe staabiülem lipuadmiral Jukka Anteroinen.

Lisaks Soome laevadele ja vägedele osalevad õppusel NATO alaline laevadivisjon SNMG1 (kokku kolm laeva Hollandist, Taanist ja Norrast) ning miinitõrjedivisjon SNMCMG1 (kokku kolm laeva Saksamaalt ja Hollandist).

Lisaks on kaasatud veel USA merejalaväe üksus (2nd Marine Logistics Detachment), Arleigh Burke-klassi hävitaja USA-st, miinijahtija FGS Dillingen Saksamaalt ning fregatt Chevalier Paul ja miinijahtija Croix Du Sud Prantsusmaalt.

Rootsist osalevad õppusel Visby-klassi korvetid HMS Härnösand ja HMS Helsingborg ning Göteborgi klassi HMS Gävle.

Õppuse lennuoperatsioonid on kogu õppuse ajal aktiivsed Lõuna-Soome ja Läänemere põhjaosas. Õhuvägi teostab lennuoperatsioone lennukitega Hornet ja Hawk. Lisaks sellele teostatakse lennuoperatsioone Soome maaväe helikopteritega NH90 ja piirivalve seirelennukitega Dornier. Õppusel osaleb ka USA mereseirelennuk P8 Poseidon.

Rahvusvahelised laevad Turus

Õppusel osalevad laevad silduvad õppuse alguses Turus. 19.-23.novembril silduvad Turu sadamas NATO miinitõrjedivisjon SNMCMG1, Saksa miinitõrjelaev Dillingen ja Prantsusmaa miinitõrjelaev Croix Du Sud. Laevad ei ole avalikkusele avatud.

Õppus põhjustab suurenenud sõjaväesõidukite liikumist, eriti Lääne-Uusimaa piirkonnas.

Kommentaarid
(Külastatud 566 korda, 1 külastust täna)