Soome koolides õpetatakse kotti kakamist elektrikatkestuse ajal

Soomes Helsingis kakatakse koolides ja lasteaedades kotti, kui talvised elektrikatkestused ei võimalda tualetis vett lasta.

Helsingi linn on edastanud koolidele ja lasteaedadele korralduse valmistuda talvisest elektrikatkestusest tingitud võimalikeks tualettide kasutamise probleemideks. Linn jagas laiali juhendid, milles õpetatakse õpilasi ja töötajaid enne hädal käimist tualetipotti kilekottidega vooderdama, vahendab Iltalehti.

Kilekott, kuhu pannakse veel paberit ja puru, peaks olema paigutatud eraldi ämbrisse, mis tühjendatakse eraldi jäätmeruumi. Linn on teatanud, et kohtadel lastakse otsustada, milline haridustöötajate esindaja või koristaja ämbrid tühjendab.

Helsingi linn jagas tegevuskohtade juhtidele juhiseid ja korraldas neile sel nädalal veebiseminari elektrikatkestusteks valmistumisest.

Haridus- ja koolitusvaldkonna juht Satu Järvenkallas ütles Ylele, et veebiseminaridel tekitasid diskussiooni eelkõige tualetikülastused.

Õpetajatale ei meeldi ametijuhendi täiendamine tualetil käimise juhendamise ja kakakottide tassimisega. Praegu on kilekotijuhised antud vaid Helsingis, kuid võimalikud elektrikatkestused puudutavad koole üle kogu riigi.

Võin teile öelda, et kindad kukuvad käest hetkel, kui olete sunnitud midagi sellist tegema, teatas Turus töötav õpetaja Katri Nirhamo sotsiaalmeedias.

Sotsiaalmeedias mõtiskletakse selle üle, milliseid väljakutseid see tegevus toob ja kas kool peaks elektrikatkestuse ajal üldse avatud olema. Tuled ei tööta ilmselt ka tualetis, kui kilekotireeglit peaks kasutama.

Teistes linnades võivad koolidele antud juhised olla erinevad. Eriti vanemate õpilaste puhul võib juhend olla lihtsalt voolukatkestuse ajal tualetti mitte kasutada.

Elektrikatkestuse ajal ei tohiks kodus ega koolis tualetis vett lasta, kuna äravool võib ummistuda. Voolukatkestuse ajal ei tohi ka lihtsalt vett kanalisatsiooni lasta. Võimalikud elektrikatkestused, mis koolide tegevust mõjutavad, kestavad paar tundi ja toimuvad hommikul või pärastlõunal.

Kommentaarid
(Külastatud 921 korda, 1 külastust täna)