Soome asjatundja ei usu, et Ukraina lõunaosas Venemaa poolt enam mingit uut rünnakut tuleb

Venemaa on viimastel päevadel asunud oma vägesid Dnepri jõelt idakaldale välja viima. Soome kaitseväe endise luureülema Pekka Toveri sõnul ehitab Venemaa juba praegu kaitseliine veelgi sügavamale ida poole, oma piirini.

Venemaa olukord on viimastel päevadel segane ning seda näitavad ka Planet Labsi avaldatud satelliidipildid Krimmist, vahendab MTV.

Satelliidipildid näitavad, kuidas Venemaa ehitab kaitsepositsioone ja taastab mahajäetud kaevikuid kraadi võrra sügavamal: Krimmi põhjaosas asuvas Tšonharis ja sealt läänes asuvas Armjanskis.

Satelliitkaadreid jagas sotsiaalmeedias OSINTi analüütik Benjamin Pittet. Tema fotodel on näha, kuidas venelased on 12. augustist 8. oktoobrini ehitanud Krimmi suunas mitu uut kaitserajatist.

Erukindral Pekka Toveri nägi satelliidipilte ja ütles MTV uudisele, et Vene armee tegevus seisneb hetkel eelkõige halvimaks ja suureks hädaks valmistumises.

Usk rünnakusse on kadunud. Ilmselt valmistutakse selleks, et Ukraina suudab läbi murda. Kui Ukraina suudab Krimmi edeneda, jääb see HIMARSi ulatusse ja kaitse võib muutuda tõeliselt keeruliseks, ütleb Toveri.

HIMARS on USA raketiheitjasüsteem, mida Ukraina on edukalt kasutanud sõja algusest peale. Nende tegevusulatus võib ulatuda üle 300 kilomeetri.

Taganemine ja kaitsele minek toimub hetkel kõigil rinnetel. Toveri sõnul ehitatakse praegu kindlustusi kuni Venemaa ametliku piirini.

Hetkel kaevatakse sarnaseid kaitsepositsioone ka Luhanski ja Mariupoli suunal. Kaitserajatisi on kaevatud veelgi sügavamaks, Venemaa piirile on ehitatud isegi linnuseid. Ilmselt tahetakse kaitsta juba Venemaa piiri, kuhu Ukraina nagunii tõenäoliselt ei jõua.

Kaitseasendis on kaevikute tegemine Toveri sõnul oluline abinõu, sest need pakuvad kaitsvale poolele korralikku kaitset. Sõja ajal on näha, et need vähendavad oluliselt kaotusi. Võitlejad viiakse maa alla kaudtule ja õhurünnakute eest.

Krimmi poolsaar on Venemaa poolt okupeeritud, kuid tegelikult Ukrainale kuuluv ala. 8. oktoobril lasi Ukraina õhku Krimmi ja Venemaa vahelise Kertši väina silla. Üldiselt peetakse seda suureks vasturünnakuks Venemaa vastu.

Kommentaarid
(Külastatud 533 korda, 1 külastust täna)