Kas Poolat tabanud raketid olid Ukraina provokatsioon? Poola väljaanne toob asja selgust

Ukraina raketid tabasid Poolat ilmselt seetõttu, et Vene raketid ajasid nad segadusse, vahendab väljaanne Gazeta Wyborcza.

Nimelt oli Venemaa rünnak suunatud Dobrotvirski elektrijaama pihta. Elektrijaam asub rakettide väljalaskmise kohast kirdes. Raketid aga lendasid millegipärast loode suunas Poola territooriumile. 2-3 raketti lasti välja Ukraina Lvivi linna lähedal asuvast õhutõrje patareist. Tekib küsimus, kas rakettide selline liikumine oli Ukraina tahtlik provokatsioon.

Nagu kirjutab Poola väljaanne, siis võisid lennukilt välja tulistatud Vene raketid Ch-101 enne sihtmärgini jõudmist õhus tiirutada, et Ukraina õhutõrjet eksitada. Vähemalt üks Ukraina rakettidest lendaski mujale ja tabas Poolas Przewodówi külas asuvat viljakuivatit.

Küsimus on ka selles, miks rakett ennast ise ei hävitanud, kui sihtmärki ei tabanud – selline omadus on rakettidesse programmeeritud. On võimalik, et raketid olid valesti programmeeritud.

Teine hüpotees on see, et üks rakettidest S-300, mis Poolas plahvatas, oli infrapuna juhtimisega. See seletab, miks tabas rakett Vene raketi asemel viljakuivatit.

Peaprokurör Zbigniew Ziobro teatas, et Przewodówi õnnetuse uurimine toimub riikliku prokuröri isikliku järelevalve all. Neid viib läbi Varssavi riikliku prokuratuuri Mazowiecki organiseeritud kuritegevuse ja korruptsioonivastane osakond. Kohapeal on keskuurimisbüroo spetsialistid ja sõjaväeeksperdid.

Teisipäeva pärastlõunal tabas rakett Przewodówis asuvat teraviljakuivatit. Kaks külaelanikku sai surma. Esialgu kahtlustati Poolas, et rakett lasti välja Venemaalt. Kolmapäeval ütles president Joe Biden, et raketi trajektoor sellele ei viita.

Poola president Andrzej Duda teadis seda juba teisipäeva õhtul NATO allikatest, et tegemist polnud Venemaalt tulistatud rakettidega. Poola võimud aga ei teadnud, kuidas seda infot avalikkusele serveerida. Seetõttu jäi kõlama versioon, et tegemist oli Vene rakettidega.

Kolmapäevases esinemises rõhutas president Duda, et „tegemist ei olnud rünnakuga Poola vastu”, vaid suure tõenäosusega Ukraina õhutõrje raketiga, mis tõrjus samal ajal Vene rakettide, tiibrakettide ja droonide rünnakut.

Kommentaarid
(Külastatud 1,282 korda, 1 külastust täna)