Jaapani endine peaminister hoiatab tuumasõja ohu eest, kui sõda Ukrainas veel pikalt jätkub, süüdistab Ukraina presidenti

Jaapani endine peaminister Yoshiro Mori hoiatas tuumasõja ohu eest Ukrainas ja kritiseeris Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskit, andes mõista, et pole õiglane süüdistada käimasolevas sõjas ainult Venemaa presidenti Vladimir Putinit.

„Ma ei saa päris hästi aru, miks kritiseeritakse ainult president Putinit, samal ajal kui Zelenskit ei võeta üldse ette. Zelenski on pannud paljud ukrainlased kannatama,” ütles Mori reedel Tokyos toimunud poliitilisel kogunemisel, vahendab Japan Times.

85-aastane Mori oli aktiivne kahepoolsete sidemete tugevdamisel Venemaaga läbirääkimiste kaudu Putiniga, kui ta oli 2000ndatel aastatel peaminister. Pärast seda, kui ta 10 aastat tagasi pensionile jäi, kohtus ta Putiniga tollase peaministri Shinzo Abe erisaadikuna.

Endine peaminister kirus ka Jaapani uudisteväljaandeid, öeldes, et nende „ühepoolsed” reportaažid Ukraina sõjast jätavad mulje, et nad „toetuvad ainult Euroopa ja USA infole”.

Mori esines koosolekul, mis oli seotud Nippon Ishin no Kai veteranist seadusandja Muneo Suzukiga, kes on tuntud tihedate sidemete poolest Venemaaga ja tema jõupingutuste poolest lahendada Hokkaido lähedal asuvate Venemaa valduses olevate Jaapani saarte küsimus.

Mori ütles ka, et Putin võib praeguse olukorra jätkumisel otsustada Ukrainas tuumarelva kasutamise üle.

„Ka Putinil on nägu, mida päästa,” ütles Mori.

Endine peaminister avaldas, et julgustas Putinit omal ajal, et liita Vewnemaa NATO-ga ning Putin ütles toona, et ei välista seda varianti, kuid USA seda ei lubanud.

„Isik, kes võiks praeguse olukorra lahendamisel kaasa aidata, oleks olnud endine peaminister Shinzo Abe,” kes tulistati tänavu juulis surnuks, ütles Mori.

„Peaminister Fumio Kishida kaldub ühepoolselt USA poole,” kurtis Mori ja lisas, et praegu suudab Putinit veenda vaid Suzuki.

Veteranpoliitik Mori lahkus möödunud aastal vahetult enne mängude algust Tokyo olümpiamängude peakorraldaja kohalt pärast seksistlikke väljaütlemisi.

Eelmise aasta veebruaris sattus Mori kriitika alla pärast seda, kui ta rääkis olümpiamängudega seotud kogunemisel, et naistega seotud kohtumised kipuvad venima. Teda asendas peakorraldaja rollis endine olümpialane Seiko Hashimoto.

Kommentaarid
(Külastatud 578 korda, 1 külastust täna)