Eesti peaminister Kallase vääratus Soomes: Kas soomepoisid käisid tõesti Eestis?

Eesti peaminister Kaja Kallas ütles eile Soomes pressikonverentsil Eesti ja Soome võimalikust koostööst NATO-s rääkides: „Meil on ajaloost see kogemus, kui soomepoisid käisid Eestis ja Eesti vabatahtlikud Soomes.”

Kallas ilmselt vääratas seda öeldes, sest tegelikkuses olidki soomepoisid need eestlastest vabatahtlikud, kes võitlesid Soome talve- ja jätkusõjas.

Soome Yle veebis on üleval pressikonverentsi video, kus Kallase jutt soomepoistest on kell 18:14.

Nagu kirjutab sotsiaalmeedias riigikogu liige Henn Põlluaas, siis helistati talle Soomest ja küsiti, kas peaminister Kaja Kallas üldse ajalugu tunneb.

Põlluaas märkis, et nagu selgus, oli Kallas oma kõnes teatanud, et soomepoisid tulid meile vabadussõjas appi ja talve-jätkusõjas läksid Eesti vabatahtlikud Soomele appi. Väga omapärane, uudne ja täiesti paikapidamatu väide! Soome uudised olid näidanud seda mitmeid kordi.

Need, kellel elementaarnegi ajalootundmine olemas, teavad, et soomepoisid olidki just needsamad Eesti vabatahtlikud, kes 1943-1944 läksid Soomele appi pealetungiva Punaarmee ja meie põlisvaenlase vastu sõdima. Just neid kutsuti ja kutsutakse ka täna ühtemoodi soomepoisteks nii Soomes kui Eestis. Kokku oli neid ligi 3500 meest, kellest ligi 2000 tuli augustis 1944 Eestisse tagasi võitlema Eesti vabaduse eest. Juba nende esimene lahing Tartu rindel Pilkas oli legendaarne ja neil õnnestus venelased Emajõe taha tagasi lüüa.

Vabadussõjas tuli Eestisse umbes sama palju Soome vabatahtlikke, kellest meil oli suur abi ja meil on tõesti auvõlg nende ees. Neid pole aga iialgi soomepoisteks kutsutud. Nende toel õnnestus taganemine pöörata vastupealetungiks ja punased Eesti piiridest välja lüüa. Igatahes siiras tänu neile! Seda auvõlga meie poisid Soomet aidates hiljem väärikalt tasusidki.

Kommentaarid
(Külastatud 1,804 korda, 1 külastust täna)