Briti luure: talve tulek lisab Vene-Ukraina sõjas väljakutseid

Briti kaitseministeerium hindas tänase esmaspäeva, 14. novembri hommikuses luureülevaates talve mõju sõjapidamise tingimustele. Briti luure andmetel toovad muutused päeva kestuses, temperatuuris ja ilmas omad väljakutsed nii Ukraina kui ka Venemaa vägedele.

Talvega väheneb päevavalgus üheksa tunnini päevas. Erinevus võrreldes 15–16 valge tunniga suvel on märkimisväärne. Briti luure hinnangul toob see kaasa ründeoperatsioonide vähenemise ja kaitseliinide muutumise staatilisemaks. Öövaatlusseadmete tähtsus kasvab ning nende puudumine võib vähendada sõdurite valmidust öösel võidelda.

Ka nn „kuldne tund” ehk aeg enne päikeseloojangut ja pärast päikesetõusu lüheneb talvehooajal umbes poole võrra. Kuna raskelt haavatud sõdureid viiakse sageli just sel ajal rindejoonest eemale, suureneb oht vaenlasega kokku puutuda.

Keskmine õjutemperatuur seevastu langeb septembri-novembri 13 kraadilt talvekuudel nulli lähedale. Võimalikud puudujäägid talvises varustuses ja majutuses toovad suure tõenäosusega kaasa külmakahjustusi.

Talvel suureneb ka sademete hulk. Tuul tugevneb ja võimalik on ka lumi. Briti luure hinnangul mõjutavad need tingimused negatiivselt eelkõige Vene vägede moraali, mis on nagunii olnud madal.

Ilmastikuolud seavad väljakutseid ka seadmete hooldamisel. Näiteks relvade puhastamisel tuleb arvestada tavapärasest suurema rikete riskiga.

Kommentaarid
(Külastatud 270 korda, 1 külastust täna)