Avaldati prognoos, mis mõjutab elektri hinda – see on üllatav

Euroopas on tavapärasest soojema talve tõenäosus suur, selgub EL-i kliimateenistuse Copernicuse pühapäeval avaldatud prognoosist. Läänemere, Vahemere ja Põhjamere rannikul on temperatuurid „peaaegu kindlasti” üle ajalooliste keskmiste ning soojade ilmade tõenäosus on suurenenud ka mujal Euroopas. Soojade ilmade tõenäosus on suurenenud viimase kuu aja jooksul, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Tavapärasest pehmem talv vähendab vajadust maagaasi järele ja võib leevendada nappust kütuseturul, mis on suuresti tingitud Venemaa sissetungist Ukrainasse. Energiahindade järsk tõus on tõstnud elukallidust märkimisväärselt kogu Euroopas.

Umbes nädal tagasi avaldas Euroopa Keskmiste Ilmaprognooside Keskus ECMWF sarnase prognoosi. Kolme kuu prognoosi järgi võib talvine keskmine õhutemperatuur olla tavapärasest isegi üle kahe kraadi kõrgem.

Talvised temperatuurid on üks kolmest tegurist, mis mõjutavad seda, kas peab talvel tipptarbimise ajal elektrikatkestusi kasutama. Veel kaks tegurit on katkematu kodumaine tootmine ja elektri import, vahendab Ilta-Sanomat.

Nordea pank märgib hommikuses ülevaates, et Rootsis on elektri hind praegu madal.

Detsembrikuu elektri tulevikutehingute futuurid kauplevad Nasdaqi tuletisinstrumentide turul nüüd hinnaga 156 eurot megavatt-tunni kohta. See tähendab kilovatt-tunni hinda veidi alla 16 sendi.

Nordea andmetel oli futuuride hind vaid kuu aega tagasi kahekordne.

Jaanuari-märtsi futuuride hind on praegu 220 eurot megavatt-tunni eest, samas kui umbes kuu aega tagasi oli vastav hind 320 eurot megavatt-tunni eest. Kõrgeimal tasemel oli futuuride hind septembri lõpus üle 400 euro.

Jutt on Põhjamaade süsteemihinna tulevikust, millele Soomes lisandub ka regionaalne hinnavahe futuur ehk Soome elektrihinna ja süsteemihinna vahe.

Elektrienergia odavnemise põhjusteks on muuhulgas prognoosid pehme ilma kohta, aga ka rohke sademete hulk, mis põhja pool veehoidlaid täitis. Elektri hinda aitab langetada ka Euroopa maagaasivarude täitumine.

Kommentaarid
(Külastatud 4,763 korda, 1 külastust täna)