Vedonlyönti kertoimet suomalaisessa jääkiekkoseurannassa

Siinä missä uusissa lajeissa voi useinkin tulla yllätyksiä ja isoja kertoimia, menee ihan suomalaisille tutuissakin ja kotimaisissa lajeissa välillä kertoimenlaskijat sekaisin ja tarjolla olevat vedonlyönti kertoimet ovat aivan tapissa. Otetaan tässä seuraavaksi käsittelyyn monen suomalaisen peruskatsojan ja pelaajan seuraama Liiga, eli suomalainen jääkiekko.

Eniten pelataan jalkapalloa

Vaikka Suomessa eniten panostetaankin urheiluvedoissa jalkapalloon, on suomalainen jääkiekko liiga suosittupelikohde niiden kuukausien aikana, kun jääkiekkoa pelataan. Jalkapallo voittaa sen lajia jo pelkästään siksi, että jalkapallokohteita on tarjolla koko vuoden ja paljon suuremmalla määrällä. Jääkiekkokohteita on luonnollisesti tarjolla myös muista maista, ja varsinkin NHL-kohteet kiinnostavat suomalaisia, mutta katsotaan nyt niitä kotimaisia kohteita. Aikuisten vapaa-aika kuitenkin nykyään on paljon pelien kanssa tekemistä, vaikka sinne muutakin mahtuu, myös sitä urheilun perusseurantaa – joskin NHL otteluiden seuranta keskellä yötä saattaa häiritä myös sitä muuta arkea.

Vapaa-ajan harrastuksissa pelaamisen osuus onkin noussut tasaisesti sieltä 80-luvulta lähtien ja se onkin ominut selvästi muita harrastuksia enemmän aikaa itselleen. Samanaikaisesti aikuisten vapaa-aika on muutenkin lisääntynyt ja sen ajan lisääntymisen ja yleisen taloudellisen kohentumisen myötä ovat harrastukset muutenkin muuttuneet.

Jääkiekko ja suomalaiset

Jääkiekko tuli Suomeen jo hyvissä ajoin ja koska peliä ei pelata tänäkään päivänä niin monessa maassa kuin esimerkiksi tuota kuningasjalkapalloa, niin Suomella on ollut hyvät mahdollisuus pärjätä tässä lajissa. Alkuvuosien kangerteluiden jälkeen Suomi onkin noussut maajoukkuetasolla aivan maailmanparhaiden joukkoon, josta tuomisina on tullut turnausvoittoja ja pelaajille kunniaa.

Suomalaisella kansallisella tasolla jääkiekko tulee esiin yleensä liigan ja mestiksen kautta, sekä tarinoiden kuten Jokerit kautta, mutta vedonlyönti kertoimet kiinnostavat pelaajia lähinnä liigatasolla, koska pelejä on helposti nähtävillä suorina lähetyksiä suoratoiston kautta. Mutta entä ne kertoimet? Esimerkiksi viime viikolla pelattiin peräkkäin Hämeenlinnassa kaksi HPK vs Kärpät ottelua, jonka ensimmäisen Kärpät vei jatkoaikavoitolla, mutta itse peli ei ollut kotijoukkue HPK:lta yhtään heikko esitys. Vedonlyönti kertoimet kuitenkin seuraavan päivän otteluun olivat jostain syystä huomattavan korkeat HPK:n kotivoitolle, jolla annettiin 4,75 kotivoittokerroin! Joukkueelle, joka oli melkein voittanut jo edellisen ottelunsa sarjakärkeä vastaan. Kun vielä päivällä kerrottiin, että päävalmentaja Jarno Pikkarainen palaa boxiin, niin oli itsestään selvää, että 4,75 kotikerroin oli sille illalla aivan liian iso kerron. HPK muuten voitti tuon ottelun puhtaasti 3-0. Miten sitten tällainen kerroin pääsee lipsahtamaan kaikkien tilastonikkareiden ja ohjelmistojen läpi? Tässä oli kyseessä aivan selvä tilastoharha, sillä kotijoukkue HPK:lla oli monen ottelun huonokausi taustalla, mutta Kärpät ottelussa oli tunnelma katossa hallissa jo ensimmäisessä ottelussa, joten Pikkarainen ja joukkue toimitti toisessa ottelussa sen mitä lähes 4000 katselijaa halusivat.

Siinä missä jalkapallossa kertoimet kotivoitoille yleensä asettuvat maltillisesti alle kakkoseen, niin jääkiekossa kotivoittojen kertoimet Suomen liigassa ovat monesti yli kakkosen kertoimia, sillä monet otteluista menevät nykyään jatkoajalle, ja siksi kertoimet nousevat korkeammiksi kuin jalkapallossa. Esimerkiksi juuri nyt olisi tarjolla neljä liigaottelua joiden kotivoittojen vedonlyönti kertoimet ovat 2,36 ja 2,22 ja 2,02 sekä 2,96 – kuitenkin jokaisen pelikohteet tasapelikerroin  on myös lähellä nelosta – näiden kertoimien valossa jääkiekon pitäisi olla vielä enemmänkin pelattu kuin jalkapallon – mutta tapahtuuko suomalaisessa jääkiekossa sitten niin paljon yllätyksiä, että kertoimet ovat syystä näin korkeita?

Tasainen liiga kiinnostaa

Urheilua seuraaville suomalainen liiga tarjoaa tasaisen sarjan seurattavaksi. Tätä kirjoitettaessa on pelattu joukkueiden toimesta 14-17 ottelua ja huonoin joukkue on saldolla 3-4-8 eli kolmella voitolla, ja puolestaan kärkijoukkue porskuttaa 11-3-3 saldossa. Liigassa kiinnostaa katsojia myös liigan ympärillä kulkevat  huhut ja uutiset, kuten kuinka on mahdollista että näin miehistä lajia nousee johtamaan liigapomoksi eli liigan toimitusjohtajaksi nainen, Kati Kivimäki. Entinen kauppakeskus Triplan pomo tulee pallille, jolla on mahdollista saada paljon muutoksia aikaan, myös suomalaisen naisjääkiekon osalta, joka kulkee syvissä vesissä ilman rahaa ja katselijoita.

Muuten, tiesitkö että lokakuussa 2022 pelattiin liigakiekon 15 000 ottelua. Kyseessä oli Ässien ja TPS kohtaaminen runkosarjassa – sarjahan alkoi virallisesti syksyllä 1975 ja tämä nykyinen kausi on 49.kausi. Kaikkien aikojen suurin kotivoitto on vuodelta 1980 kun Kärpät voitti Lukon 20-4, Tappara voitti Lukon 1982 lukemin 18-2 ja kolmantena vuonna 1992 Jyp HT voitti Reipaksen 16-0. Yleisöä näiden kausien aikana otteluissa on virallisten tilastojen mukaan käynyt 67 446 327 eli keskimäärin 4498 katselijaa per ottelu.

Jääkiekko on per ottelutapahtuma Suomen seuratuin laji – mutta jalkapallo on kasvussa, ja varsinkin isoimmilla paikkakunnilla on mahdollista tulevaisuudessa nähdä jalkapallossa suurempi kasvu kuin jääkiekossa – miten käy, sen aika näyttää, ennen sitä käydään katsomassa kiekkoa paikan päällä, vaikka sitten Tampereen uudella kasinoareenalla.

(Külastatud 168 korda, 1 külastust täna)