USA tõuseb: Kalifornia osariik läks Saksamaast mööda kui maailma 4. majandusest

USA uut tõusu ning Saksamaa ja terve ülejäänud Euroopa jätkuvat allakäiku iseloomustab asjaolu, et USA Kalifornia osariik läks mööda Saksamaast kui maailma suuruselt 4. majandusest.

Kalifornia majandus on osutunud suhteliselt tugevaks, esmalt läbi pandeemia ja nüüd ka praeguse kõrge inflatsiooniperioodi jooksul. Nn Kuldse osariigi sisemajanduse kogutoodang edestab juba Saksamaa oma, olles USA, Hiina ja Jaapani järel suuruselt neljas maailmas. See oli juba 2015. aastal ees Brasiiliast (nr 7) ja Prantsusmaast (nr 6) ning 2017. aastal Ühendkuningriigist (nr 5). Kuigi paljud Kalifornia praegused andmed avaldatakse alles 2023. aastal, näitavad hinnangud, et osariik võib olla juba ees Saksamaast, kusjuures vähemalt üks prognoos näitab, et Kalifornia on osariigi hiljutist kasvutempot arvestades ees 72 miljardi dollari võrra, vahendab Bloomberg.

Kalifornia osariigi tõus on kõige paremini näha seoses kasvava erinevusega, kus osariigis tegutseb 379 vähemalt 1 miljardi dollari suuruse turuväärtusega ettevõtet ja Saksamaal on vastavaid börsil noteeritud ettevõtteid vaid 155. Kui Kalifornia ettevõtete tulud ja turuväärtus kasvasid viimase kolme aasta jooksul vastavalt 147 protsenti ja 117 protsenti, siis Saksamaal on Bloombergi koostatud andmete kohaselt vastavad näitajad 41 protsenti ja 34 protsenti. Saksamaa nominaal-SKT 4,22 triljonit dollarit võrreldes Kalifornia eelmise aasta 3,357 triljoni dollariga oli rekordiliselt väike ja väheneb veelgi – Euroopa suurim majandus kasvab 2022. aastal vaevu ja prognooside kohaselt kahaneb 2023. aastal.

Tõde on see, et Kalifornia edestab paljudes tööstusharudes USA-d ja ülejäänud maailma. See on eriti oluline taastuvenergia puhul, mis on nii Kalifornia kui Saksamaa kõige kiiremini kasvav äri. Bloombergi koostatud andmete kohaselt kasvas Kalifornia ettevõtete turuväärtus selles äris viimase kolme aasta jooksul 731 protsenti ehk 1,74 korda rohkem kui Saksamaa kolleegidel. Märkimisväärseteks näideteks on Fremontis asuv päikese- ja salvestuslahenduste pakkuja Enphase Energy Inc., mille kasv on 916 protsenti ehk enam kui kaks korda suurem kui 410 protsenti Saksamaa vastaval ettevõttel, tuuleparkide tootjal PNE AG.

Kalifornia majandus on vaid 40 miljonit elanikku arvestades maailmaareenil üle oma kaalu. Töökohtade loomine on olnud eriti tugev ja tööpuudus langes juulis 3,9 protsendini, mis on madalaim pärast andmete kogumist 1976. aastal.

Kommentaarid
(Külastatud 331 korda, 1 külastust täna)