Soomes ei edene politseinike poolt Tallinki laeval toime pandud kuritegude uurimine

Aasta aega tagasi, 2021. aasta oktoobris pandi Tallinki laeval Silja Europa toime kahtlusalune vägivallakuritegu. Praegu 19-aastane noor mees tegi asja kohta kohe kuriteoteate.

Juhtumit uuritakse kui kallaletungi, ebaseaduslikku ähvardamist, identiteedivargust ja ametikohustuste rikkumist. Kahtlusalusteks on kolm politseinikku, kes viibisid Helsingi politsei lõbureisil. Sündmustest on olemas ka videomaterjal. Asja uurimine aga venib, vahendab Iltalehti.

Kannatanu räägib, et sai juba varakult kutse ülekuulamisele. Ülekuulamine tuli läbi viia paar nädalat pärast kuriteoteate esitamist. Kohapeal sai ta aga koos advokaadiga teada, et ülekuulamised on edasi lükatud.

Meest pole tema enda väitel siiani üle kuulatud, kuigi sündmustest on möödas aasta. Mees on varem öelnud, et teda kuulati umbes kuu aega enne toda laevareisi üle kahtlustatuna ühes sissemurdmises.

See on natuke kummaline. Mul on muidki probleeme olnud ja kõigega on esmalt tegeletud, aga antud juhul pole mind isegi üle kuulatud, räägib mees.

Mehel on tekkinud kahtlus, et uurimist üritatakse kinni mätsida. Küll aga on saadetud politseisse sündmust kajastavad videod. Laeval on ka valvekaamerad, mis juhtunut näitavad. Lihtsalt imelik, et see asi edasi ei liigu.

Mees räägib, et on mures, et Soome politsei võib teha, mida tahab, ilma et selle eest karistatakse.

Asja uurimist juhtiv ringkonnaprokurör Heikki Stenius ütles, et uurimine on olnud keeruline ja see on pidevalt edenenud. Steniuse sõnul on viivitus tingitud politsei „kesisest eelarvest”, st tööjõudu pole olnud piisavalt.

Kui aga selle asja kord nii-öelda käes on, liigutakse kiiresti edasi, ütles Stenius.

Asju politseis prioriseeritakse. See on kuritegu, mille toimepanemises kahtlustatakse riigiametnikku, kuid muud asjad on palju kiireloomulisemad, rääkis prokurör

Kahtlustatavaid politseinikke pole oma ametikohtadelt kõrvaldatud, mis tähendab, et näiteks süüdistuse esitamisel pole erilist kiireloomulisust. Ainus asi, mille eest tuleb hoolitseda, on see, et kuritegu ei aeguks. Hetkel pole see aga terav probleem.

Kui politsei on kriminaaluurimise objektiks, tegutseb erandkorras uurimise juhina prokurör. Praktilise töö, näiteks ülekuulamiste läbiviimise eest vastutab aga politsei.

Stenius ütles, et on uurimise kestuse asjus uurijatega suhelnud ja püüdnud utsitada. Püüan veidi survet avaldada, kuid vahendid on piiratud. Eesmärk on aga see, et selle aasta jooksul jõuaks asi prokuratuuri, märkis Stenius.

Soome politseinikel oli reisi ajal tegemist Eesti politseiga. Kuvatõmmis
Kommentaarid
(Külastatud 713 korda, 1 külastust täna)