Soome uues tuumajaamas avastati kahjustused, jaama käikuandmine lükkub edasi määramatusse tulevikku

Soome uue Olkiluoto 3 tuumareaktori toiteveepumpades on hooldustööde käigus avastatud kahjustusi, mis tõenäoliselt lükkavad edasi jaama käikulaskmist ja tavatootmise käivitamist, teatas jaama operaator TVO teisipäeval.

Euroopa suurima tuumareaktori kahjustused on suur tagasilöök Soomele, kus riiklik võrguoperaator on hoiatanud võimalike elektrikatkestuste eest eeloleval talvel, kui Olkiluoto 3 ei suuda elektrit anda, vahendab Reuters.

Soome peatas elektrienergia impordi Venemaalt maikuus pärast seda, kui Venemaa kommunaalettevõte Inter RAO teatas, et müüdud elektri eest ei ole tasutud. See suurendas Soome vajadust Olkiluoto 3 toodangu järele.

Alates 2005. aastast ehitatav Olkiluoto 3 pidi algselt tööd alustama 2009. aastal, kuid on silmitsi seisnud mitmete tehniliste äpardustega, mis põhjustasid kulukaid viivitusi ja pika juriidilise vaidluse.

TVO sõnul tekkis viimane probleem tuumareaktori elektritootmise keskmes asuval nn turbiinisaarel asuvates pumpades, kus selle toiteveepaagist pumbatakse vett aurugeneraatoritesse.

Ehkki kahjustus mõjutab „suure tõenäosusega” reaktori kavandatud käikuandmist, pole veel selge, kui kaua viivitus kestab, teatas TVO.

Olkiluoto 3 katsetootmine algas käesoleval aastal ning reaktori regulaarne elektritootmine pidi algama 14. detsembril, teatas TVO.

„Pumpade juures tuvastatud kahjustused ei mõjuta tuumaohutust,” teatas ettevõte oma veebis.

Kommentaarid
(Külastatud 1,488 korda, 1 külastust täna)