Ootamatu avastus: USA firma müüs enda teadmata tehnoloogiat Venemaa raketitootjale

Vene ettevõte on ostnud USA-st tehnoloogiat selleks, et valmistada rakette, millega on rünnatud Ukrainas tsiviilobjekte.

USA ettevõte teatas, et ei ole tehingutest venelastega teadlik, vahendab Reuters.

Pärast seda, kui Venemaa 2014. aastal Krimmi poolsaare annekteeris, on USA ettevõtetel keelatud teha koostööd Venemaa raketitootjaga MMZ Avangard.

Riigile kuuluv MMZ Avantgard toodab rakette Venemaa ühele arenenuma relvasüsteemi, õhutõrjesüsteemi S-400 jaoks.

Uudisteagentuuri Reutersi uuringu kohaselt on USA suhtunud õhutõrjesüsteemi väljatöötamisega seotud ettevõtetesse väga rangelt. Näiteks NATO riik Türgi visati 2019. aastal ühisest hävitajate programmist välja, kui ta tarnis detaile Venemaa õhutõrjesüsteemile S-400.

Vaatamata kõigele on USA tehnoloogiaettevõte Extreme Networks varustanud MMZ Avangardi võrguseadmete ja toodetega büroode IT-süsteemide jaoks. See selgus e-kirjadest ja muudest ettevõtte tehingutega seotud dokumentidest.

Extreme Networks tunnistas, et tooteid võidi MMZ Avangardile müüa varifirmade kaudu. Extreme info kohaselt tehti tehingud ilma, et ettevõte ise oleks neist olnud teadlik.

Tehingute sooritajaks nimetas ettevõte Vene vahendajat, kes on Extreme’i tooteid tarninud „soovimatutele osapooltele”. Ettevõte teatas, et on juhtunust USA võimusid teavitanud.

Ukraina hinnangul on MMZ Avangardi toodetud raketid mänginud olulist rolli Venemaa algatatud agressioonisõjas. Ukraina ametnike info kohaselt tapsid ettevõtte toodetud raketid eelmisel kuul Zaporižja linna lähistel vähemalt 30 tsiviilisikut.

Raketitootja sai aastatel 2017-2021 oma valdusse kuni poole miljoni dollari väärtuses Extreme Networksi riist- ja tarkvara. Lepingud sõlmiti näiliselt ohutu Moskva firma kaudu. Kuigi mõned Extreme’i töötajad olid tehingute pärast mures, tehti need sellest hoolimata.

Aastal 1996 asutatud Extreme’i käive oli 2021. aastal umbes 1,1 miljardit dollarit. Selle tooteid kasutavad nii USA relvajõud kui NASA ning ettevõttel on õnnestunud luua tugev maine võrguseadmete turul.

Venemaal on firma klientideks riigi terviseministeerium, riiklik pensionifond ja Moskva ülikool.

Kommentaarid
(Külastatud 2,632 korda, 1 külastust täna)