Liz Trussi viimased päevad peaministrina: vahtis hirmunult tuule kaarti kartes, et Putin kasutab tuumarelva

Kui Briti peaministrile Liz Trussile öeldi tema lühikese peaministriameti viimastel päevadel, et julgeolekuteenistuste luureandmete kohaselt võib Vene president Vladimir Putin kasutada Ukrainas taktikalist tuumarelva, ajas see peaministril külmavärinad ihule.

Enne seda pidi Briti peaminister kohanema uue telefoninumbriga esimest korda enam kui kümne aasta jooksul, kuna kahtlustati tema telefoni häkkimist Kremli poolt, mis võis anda Putinile juurdepääsu Lääneriikide kohta käivale teabele president Volodõmõr Zelenski režiimi toetamise kohta, vahendab Daily Mail.

Eelkõige öeldi proua Trussile, et Putin võib Musta mere kohal õhus õhata relva, mis näitab Läänele, milleks ta on võimeline, käivitamata seejuures täiemahulist tuumasõda.

Nagu ka 1986. aasta Tšernobõli avarii puhul, võis kiirgus selles suunas puhudes Euroopale ohtu kujutada: kolleegide väitel vahtis Truss pingsalt ilmateateid.

Üks allikas ütles: „Lizil oli kinnisidee valitseva tuule kohta, jälgides prognoose, et näha, kas tal on vaja käivitada Protect and Survive (kaitse ja ellujäämise) plaan.”

Protect and Survive oli kodanikukaitse-alane avalik teabekampaania aastatel 1974–1980, mille käigus nõustati avalikkust, kuidas end tuumarünnaku ajal kaitsta. Selles kirjeldati üksikasjalikult hoiatusmärke, kui rünnak oli ähvardav, ja nõustati, mida teha kohe pärast rünnakut, kirjeldades tuumaheite tagajärgi ja ellujäämise planeerimist.

Luureametnikud hoiatasid, et pärast seda, kui Ukraina väed lasid õhku Venemaad ja Krimmi ühendava maanteesilla, võib Putin kasutada tuumarelva, mis Putini sõnul „ületab punase joone” ja kutsub esile „viimse kohtupäeva”.

Putin ütles ka televisioonis peetud kõnes, et kui Lääne väed seavad ohtu Venemaa territooriumi terviklikkuse, siis „kasutame kindlasti kõiki meie käsutuses olevaid vahendeid”, lisades: „See ei ole bluff.”

President Zelenskile ütlesid ka tema luureagentuurid, et on „väga suur” oht, et Venemaa võib kasutada taktikalisi tuumarelvi.

Allikas lisas: „Liz kartis, et uudised tema telefoni häkkimise kohta välja tulevad, sest see näis olevat peaaegu riikliku nõrkuse sümbol. Siis, kui tema valitsus oli kokku varisemas, pidi ta muretsema ka tuumapilvede pärast. Leidsime ta ebahariku huviga ilmaennustusi jälgimas.”

Kiirgustuvastusseadmed on laiali üle Euroopa kui varajase hoiatamise süsteem õnnetuse või tuumarelva tahtliku kasutamise korral, samal ajal kui pilvekaardistamise eksperdid jagavad riikide vahel teavet kiirguse suuna kohta.

Briti siseministeerium teeb politseiga koostööd Ühendkuningriigi „radioloogia- ja tuumatuvastusseadmete” tugevdamiseks. Kaks nädalat tagasi avaldatud siseministeeriumi hankelepinguga taotletakse tuumaohtude operatiivplaneerimise, hoiatamise, aruandluse ja juhtimise teabesüsteemi.

Leping keskendub radioloogilisi või tuumamaterjale kasutavate võimalike terrorirünnakute avastamisele sisemaal.

Ametnikud tahavad kasutada kiirgustasemete tuvastamise uusimat tehnoloogiat, sealhulgas isotoopide tuvastamist ja doositaset.

Venemaa süüdistas eile Ühendkuningriiki osalemises Ukraina droonirünnakus Venemaa Musta mere laevastikule Krimmi sadamas Sevastoopolis, mis on Briti kaitseministeeriumi info kohaselt näide Venemaa „eepilise ulatusega valeväidetega kaubitsemisest”.

Venemaa poolt paika pandud Krimmi kuberner Mihhail Razvožajev ütles, et Venemaa merevägi tõrjus viimase rünnaku – „kõige massiivsema” alates veebruarist – ja ütles, et kõik droonid tulistati alla.

Venemaa teatas, et vähemalt üks laev sai kergeid vigastusi.

Kommentaarid
(Külastatud 630 korda, 1 külastust täna)