Koroona möllab taas Soomes – asjatundjalt karm soovitus

Paljudel töökohtadel on praegu palju haigusjuhtumeid. Asjatundja tuletab meelde juhendit, mille omaksvõtt võib paljude jaoks olla kõige keerulisem.

Keegi ei tea täpselt, kui palju koroonaga nakatumisi Soomes praegu tegelikult on. Enamik kinnitab oma nakatumist koduse testiga ja teave ei jõua ametlikesse andmetesse. Terviseameti osakonnajuhataja Otto Helve seda suureks probleemiks ei pea, vahendab MTV.

Nakatumiste arv ei oma enam sama tähtsust, kui mõelda epideemiale tervikuna, eriti tõsise haiguse puhul. Teadaolevalt võivad vaktsineeritud inimesed nakatuda ja uuesti nakatuda, kuid sellega ei kaasne tõsisemat haigust, eriti kui vaktsineerimised on tehtud vastavalt soovitustele.

Näiteks paljudel töökohtadel möllab praegu koroona ja haigusjuhte on palju.

Kevade jooksul oleme juba sellisele enda kaalutlusele ehk enda riskide hindamisele üle läinud. Oluline on pesta käsi ja vastavalt enda riskihinnangule kasutada maski ning vältida rahvahulka, kui arvate, et olukord seda nõuab. Ühiskonna toimimise seisukohalt on ehk kõige vaevalisem ja raskem leppida sellega, et haigena jäädakse koju, märgib Helve.

Algul lasid soomlased teha innukalt koroonavaktsiine. Kolmandat ja neljandat doosi on saadud selgelt vähem. Terviseameti vaktsineerimisega hõlmatuse statistika näitab näiteks, et vaid 32 protsenti 60–64-aastastest on saanud neljanda neile pakutud koroonavaktsiini doosi.

Näiteks selle vanusegrupi kohta pole meil täpset teavet selle kohta, kui paljud on nakatunud. Neljanda vaktsineerimise doosi soovituse kohaselt asendab üks nakatumine ühte vaktsiini. Vaktsineerimisega hõlmatuse osas ei seata eesmärgiks 100 protsenti, vaid sihitakse võimalikult palju neid, kes pole haigestunud, selgitab Helve.

Helve ei muretse, et soomlaste entusiasm koroonavaktsiinide vastu raugeb. Mis puudutab neljandat doosi, so räägitakse üle 60-aastastest inimestest, siis vaktsiiniga hõlmatus näib olevat Euroopa regioonis kuuendal kohal. Seal on kirjas, et soomlased on aktiivselt vaktsiine võtnud, aga teisest küljest on palju nakatumisi. Kui kõrge see vaktsiiniga hõlmatus võiks olla, pole kindel. Võrreldes teiste riikidega on Soome aga üsna kaugel ees.

Kommentaarid
(Külastatud 5,266 korda, 1 külastust täna)