Häda Soomes: psühhoteraapia pidi olema imerohi, aga seda on väga raske saada

Soome valitseb suur psühhoterapeutide põud ja seetõttu öeldakse klientidele üha rohkem ära. See selgus väljaande Helsingin Sanomat uuringust, kus võeti ühendust nende terapeutidega, kes pakuvad Kela toega teraapiat.

Kokku küsitleti ligi 4000 psühhoterapeuti. Vastuseid tuli ligi 1500 üle Soome. Vastustest selgus, et teraapiat on väga raske saada, kuna süsteem on umbe jooksnud. Paljud terapeudid annavad teada, et esimene vaba aeg on alles aasta pärast.

Küsitlusele vastanud psühhoterapeutidest 64 protsenti vastas, et pole võimelised uusi kliente juure võtma. Seansile pole võimalik saada isegi suurtes linnades, kus terapeute on rohkem. Helsingi piirkonnas, Oulus ja Tamperes pole enam kui 60 protsendil terapeutidest vabu aegu pakkuda. Turus on selliseid veel rohkem, 70 protsenti.

64 protsenti vastanutest märkis, et esimene vaba aeg on enam kui kuu pärast. Ligi 20 protsendil oli vaba aeg kuu aja sees ja 15 protsendil nädala sees. Mõnedel on aga esimene vaba aeg alles 2023. aasta sügisel.

Soomes on aastaid räägitud sellest, et psühhoterapeutide arv ei vasta nõudlusele. Lahendus on spetsialiste juurde koolitada. Samas märgitakse ka seda, et probleemid võivad olla ühiskonnas, et inimesed on haiged ja psühhoteraapiat on üha enam vaja.

Kommentaarid
(Külastatud 264 korda, 1 külastust täna)