Allikad: vihakõne hulk kasvas, kui Elon Musk ostis Twitteri

Rassistlike väljendite arv Twitteris mitmekordistus kohe pärast seda, kui sotsiaalplatvormi võttis üle miljardär Elon Musk. Lisaks rassismile on alates neljapäeval toimunud tehingust tõusuteel olnud ka seksistliku ja antisemiitliku sisu hulk.

Sotsiaalmeedia uuringutega tegelev Network Contagion Research Institute (NCRI) väitis ajalehele The Washington Post, et rassistlike solvangute arv Twitteris viiekordistus 12 tunniga. Ajaleht teatas, et mitmed trollikontod julgustasid ka teisi kasutajaid rassistlikku keelt kasutama.

NCRI juhtivanalüütik Alex Goldenberg ütles, et sotsiaalmeedia trollikontod testivad regulaarselt modereerimist.

Lisaks rassismile on pärast Muski tulekut reede pärastlõunal märgatavalt sagenenud seksistlikud sõnumid ja solvamised soovähemuste vastu. Sõnumites on kutsutud üles näitama halvas valguses transseksuaale.

Peaaegu kohe märkasin transseksuaalide ahistamise sagenemist, see on väga nähtav, ütleb transaktivist ja õigusteadlane Erin Reed. Ta lisas, et on saanud pilte, kus teda jahipüssist tulistatakse. Twitter on tema väitel praegu päris hirmutav keskkond.

Paremäärmuslaste kontode jälgijate arv hakkas kasvama viimasel päeval enne Twitteri ülevõtmist Muski poolt, teatas digitaalne uurimisfirma Memetica, vahendab New York Times. Memetica tegevjuht Ben Decker ütles, et jälgijaid kogunud kontod on „tõesti tuntud desinformatsiooni, ahistamise ja vihkamise levitajad”. Memetica andmetel loodi viimase 24 tunni jooksul tuhandeid uusi kontosid.

Musk edastas reedel, et Twitter kavatseb moodustada eraldi nõukogu, mis tegeleb sisu modereerimisega seotud küsimustega. Musk märkis, et suuri otsuseid, nagu külmutatud kontode taastamine ei tehta enne, kui nõukogu on kokku kutsutud.

Varem on Musk väitnud, et lõpetab eluaegsed keelud, kuna need õõnestavad Twitteri rolli sõnavabaduse platvormina. Tuntuimate inimeste seas on keelu saanud USA endine president Donald Trump, kes aga ütles reedel Fox Newsile, et ei naase esialgu Twitterisse, isegi kui ta tagasi kutsutakse.

Ma arvan, et Twitter ei saa ilma minuta hakkama, ütles Trump Fox Newsi vahendusel. Mulle meeldib Elon ja soovin talle palju õnne. Jään siiski Truthi (tõlkes: Tõde) juurde, jätkas Trump, viidates enda sotsiaalmeediaplatvormile Truth Social.

Inimõiguste rühmitus Human Rights Campaign teatas reedeses avalduses, et on väga mures, et Muski omanduses muutub Twitteri keskkond vaenulikumaks, eriti vähemuste suhtes.

Twitteril on õigus ja kohustus takistada platvormi kasutamist ohtliku keskkonna õhutamiseks. See ei puuduta tsensuuri ega ideede diskrimineerimist, vaid seda, milline ettevõte nad tahavad olla ja millist maailma nad tahavad luua, seisab organisatsiooni avalduses.

Pärast Twitteri omanikuvahetuse toimumist nõudsid ka mõned Venemaa ja Hiina riiklikud meediakontod Twitterilt propagandahoiatuste eemaldamist oma postitustelt. Alates 2016. aastast on Twitter teatud kontodega seoses kasutanud identifikaatoreid, mis hoiatavad, et kontode sisu võib olla propaganda või muul viisil moonutatud info.

Teiste seas nõudis Vene riikliku ringhäälingu RT peatoimetaja Margarita Simonjan, et Musk kaotaks oma konto nähtavuspiirangud (nn shadow ban), viidates sõnavabadusele.

Euroopa Liidus jõustuv uus seadus sunnib Twitterit ja teisi tehnoloogia ettevõtteid tõkestama valeinfo levikut ning piirama illegaalse sisu jagamist. EL-i ametnikud ütlesid reedel pressikonverentsil, et jälgivad Twitteri vastavust uutele määrustele.

Euroopas lendab lind meie reeglite järgi, ütles ELi volinik Thierry Breton Twitteri linnulogole viidates.

Kommentaarid
(Külastatud 274 korda, 1 külastust täna)