Ukraina sõdurid räägivad, et nad liiguvad riigi lõunaosas vasturünnakuga edasi, aga hind on ränk

Ukraina sõdurid, kes üritavad vastupealetungiga Hersoni poole liikuda räägivad, et vastupanu on väga tugev.

Ukraina sõdurite väitel on Vene väed hästi relvastatud ja osutavad visa vastupanu, vahendab Wall Street Journal.

„Nad on suunanud kõik meie vastu,” rääkis 22-aastane Ukraina sõdur, kelle väitel kasutavad Vene väed suurtükituld, tanke, koptereid ja miinipildujaid. „Neil on palju relvastust, aga vähe mehi.”

Kaheksa haavatuna haiglasse toodud Ukraina võitlejat kirjeldasid põhjalikult vasturünnakut, millega Ukraina loodab haarata sõjas initsiatiivi ja näidata oma Lääne toetajatele, et Vene vägedele suudetakse vastu panna ja võita.

Ukraina ametivõimud vasturünnaku kohta eriti infot ei anna, põhjendades seda sõjaliste operatsioonide salastatusega.

USA kaitseministeeriumi hinnang toimuvale on tagasihoidlikult optimistlik, nagu ka Ukraina sõduritel. „Oleme teadlikud Ukraina sõjalistest operatsioonidest, mis on näidanud mõningast edasiliikumist, ja mõnel juhul oleme Hersoni piirkonnas teadlikud Vene üksuste taganemisest,” ütles USA õhuväe brigaadikindral Patrick Ryder ajakirjanikele.

Sõdurid olid nõus ajakirjanikega rääkima anonüümselt ja nad osalesid kõik vastupealetungis, mis algas esmaspäeval, 29. augustil. Vasturünnaku eesmärk oli haarata sõjas initsiatiiv.

Esmaspäevane rünnak mitmes kohas tuli pärast nädalaid kestnud vene positsioonide ründamist pikamaa rakettidega. Ukraina alustas kauaoodatud vasturünnakut riigi lõunaosas, aga sõdurite väitel on see väga raske hästi relvastatud vaenlase vastu.

32-aastane reamees Ivan rääkis, et ülesanne oli lihtne: Minna ja võtta tagasi, mis on ära võetud. Ta ütles, et tema üksuse jaoks oli rünnaku algus edukas, kuna Vene vägedelt suudeti ära võtta üks küla. Aga samal päeval sattus ta põrutusega haiglasse, kui tema rühmakaaslane tulistas raketiheitjast talle liiga lähedal. Ivan on endine ehitustööline Ukraina edelaosast ja ütles, et sõdurid on tahtmist täis.

Ivan rääkis, et mõned Vene üksused taganesid, jättes maha relvastuse ja hukkunud kaaslaste surnukehad. Ta näitas oma võitluskaaslaste videot, mis oli üles võetud teisipäeval, 30. augustil ja kus olid ühe küla juures näha Vene võitlejate surnukehad. Ivani sõnul liigutakse Hersoni peale ja teel sinna hõivatakse külasid.

Vene allikate info kohaselt on Ukraina väed saavutanud edu ka Hersonist põhja pool Inhuletsi jõe juures. Vene kaitseministeeriumi info kohaselt aga kukkus Ukraina vasturünnak läbi.

22-aastane Ukraina sõdur Pavlo ütles, et mõnes kohas liiguvad Ukraina väed edasi, teises kohas jälle taandutakse. Pavlo sai põrutada teisipäeval ja nüüd justkui mängib tema peas katkine televiisor.

Haigla intensiivravi osakonna juhataja ütles, et talle teatati vasturünnaku algusest nädal aega ette ja lootus oli võit saavutada. Selle asemel aga täitus haigla haavatutega ja arsti väitel on tal neist sõduritest kahju ning on küsitav, kas asi oli seda hinda väärt.

Ukraina ametnikud ja analüütikud on öelnud, et kaotused võivad isegi eduka vasturünnaku puhul olla suured, kuna vaenlane on end korralikult kindlustanud. Haigla intensiivis lamasid kuus sõdurit koomas kahes eraldi osakonnas, mis olid eraldatud vaid õhukese seinaga. Ühes neist üritasid arstid päästa 47-aastast võitlejat, kelle tank oli saanud tabamuse. Tal oli rindkere saanud muljuda ja arstid püüdsid taastada tema hingamist.

Üks Ukraina sõdur lamas oma voodis, hoides käes Vene kuuli, mis oli just tema kehast välja võetud pärast vasaku õla läbimist ja vaagnasse liikumist. Teda tulistati, kui ta lamas maas, otsides varju ühes külas venelaste rünnaku eest.

„Meil oli tunne, et läheme lahingusse, et plaanime midagi suurt,” rääkis 30-aastane sõdur Petro rünnakule eelnenud päevade kohta, aga tal oli tuimestuse tõttu raske rääkida. „Me kõik loodame, et sõda lõpeb nii kiiresti kui võimalik.”

Arst ütles, et veedab mõned ööd oma kabinetis väikesel diivanil pärast seda, kui enam kui pooled tema töötajatest ei tulnud enam tööle pärast Venemaa raketirünnakut haiglale augustis. Ta ütles, et tunneb end kokkukukkumise äärel, kuna on alates sõja esimestest nädalatest tegelenud rohkemate sõduritega kui kunagi varem.

Seistes silmitsi sõdurite massilise sissevooluga, võitlevad arstid kriitilises seisundis inimeste elude päästmise nimel, enne kui on võimalik nad edasi saata paremini varustatud haiglatesse.

Intensiivravi osakonna juhataja ütles, et võttis esmaspäeval sisse 27-aastase sõduri, kellel olid jalaluumurrud, põrutus, kopsurebend ning maksa-, mao-, jämesoole- ja soolerebend. „Pea, rind, jäsemed, kõht, põrutused, nendega kaasnevad igasugused vigastused,” ütles ta. „Plahvatuse mõju kahjustab kõike.”

Kuid vigastatute puhul pani arsti kõige enam imestama sõdurite soov jätkata võitlust niipea, kui nad on füüsiliselt võimelised.

32-aastane reamees Ivan ütles, et tema esmaspäevane põrutus oli talle kolmas pärast seda, kui ta mobiliseeriti Venemaa sissetungi alguses, ning haiglasse sattus ta ainult seetõttu, et ülem käskis tal evakueeruda.

„Ma tahan meie meeste juurde tagasi,” ütles ta, pisendades oma vigastusi, hoolimata sellest, et tal oli raskusi kuulmisega. „Tahtsin naasta samal hetkel, kui lahkusin.”

Kommentaarid
(Külastatud 937 korda, 1 külastust täna)