USA erukolonel: Vene väed valmistuvad Ukrainas otsustavaks pealetungiks, Zelenski on kontrolli kaotanud

Vene väed valmistuvad Ukrainas otsustavaks pealetungiks olukorras, kus president Volodõmõr Zelenski on kontrolli olukorra üle kaotanud, ütles USA erukolonel Douglas McGregor.

Douglas McGregor ütles sotsiaalmeediasse pandud intervjuus, et Zelenski lasi ametist lahti Bakanovi (Ukraina julgeolekuasutuse juht – toim.) ja paljud teised võtmeisikud julgeolekuteenistuses.

„See paistab nagu Pompei viimased päevad,” ütles McGregor, „vulkaan on pursanud ja nüüd otsib ta (Zelenski – toim.) inimesi, keda süüdistada laava eest, mis mööda tänavaid voolab.”

McGregor ütles, et ta ei usu, et Zelenski kontrollib enam olukorda riigis. Teda surutakse ametist minema ja Ukraina rahvuslased kontrollivad seda, mis on riigist veel alles jäänud. Nad ajavad taga desertööre ning tulistavad neid või sunnivad tagasi sõdima.

„Tõde on aga see, et Ukraina väed on alistatud. Nad ei suuda tagasi võita seda, mis on kaotatud,” ütles McGregor.

Enamus Vene armeest on aga McGregori väitel viimased nädalad puhanud. See puudutab võitlusüksusi – nemad on puhanud ja taastunud. Enamus lahingutest Donbassis, kus on praegu suurem osa Ukraina sõjaväest, on toimunud Tšetšeeni üksuste ja Ukraina idaosa separatistide poolt, kes on kandnud suuri kaotusi, samuti palgasõdurite poolt. Neid toetab Vene suurtükivägi, see on regulaararmee suurtükivägi, aga regulaararmee võitlusüksused, mis tegutsesid Ukraina rünnaku alguses on viimased nädalad puhanud.

„Ma arvan, et nad valmistuvad suureks pealetungiks, et teha lõpp sellele sõjale,” märkis McGregor. Tema väitel pole Putin huvitatud Dnepri jõe ületamisest ja Lääne-Ukrainast. Aga ta leiab, et Putin tahab jõuda Dneprini ning saavutada kontrolli Harkivi ja Odessa üle.

McGregor ütles olukorda kommenteerides, et Euroopas ei taha keegi venelastega sõdida. „Enamus Eurropa riikide relvajõududest on puhtalt sümboolsed. Taust! Nad pole aastakümneid võidelnud. Ja kindlasti pole nad valmis venelaste lööki vastu võtma. Vene armee tundus vaid saamatu, kuid nüüd näeme, et 150 päeva on olnud pidev võitlus Ukraina vägedega ja nende sõna otseses mõttes hävitamine,” märkis ta.

„Nii et keegi ei taha selle sõjaga midagi peale hakata, eurooplased pole valmis sõdima. Ma arvan, et nad järgisid Bideni ettekirjutust, et Putini tagasiastumisega tuleks kiirustada ja see põhjustab Venemaal katastroofi. Ja nad uskusid seda. Nüüd on meil õppetund. Venemaal on palju ressursse, võib-olla kõige ressursirikkam riik ja ta ei kavatse taganeda. Ja Putini populaarsusreitingud on tipus. Ta ju kaitses Venemaad.”

USA erukolonel Douglas McGregor on Lahesõja veteran. Hiljem on ta toetanud sõja alustamist Iraagis, aga kritiseerinud USA armee tegevust Iraagis ja Afganistanis. Teda on kritiseeritud Venemaad toetavate seisukohtade pärast Ukraina sõjas.

Kommentaarid
(Külastatud 2,232 korda, 1 külastust täna)