Soome toll uurib ligi 80 juhtumit, mis seotud sanktsioonide rikkumisega

Soome toll on alustanud enam kui 130 eeluurimist saadetiste suhtes, mille suhtes on kehtestatud EL-i poolt Venemaale ja Valgevenele kehtestatud ekspordi- ja impordisanktsioonid. Ligikaudu 80 juhtumit on jõudnud eeluurimiseni.

Euroopa Liit on Ukraina rünnaku tõttu kehtestanud Venemaale ja Valgevenele ulatuslikud sanktsioonid. Tolli kui täitevvõimu ülesannete hulka kuulub järelevalve EL-i tasandil kokkulepitud kaubasanktsioonide üle.

Esimese nelja kuu jooksul on eeluurimise alla sattunud elektroonikatooted nagu arvutid, telefonid, ruuterid ning mikroskeemid ja kontrollerid. Lisaks neile on alustatud ka paatide ja paadisõiduga seotud toodete eeluuringuid. Osa eeluurimisele kuuluvaid tooteid on nö kahesuguse kasutusega tooted, st tooted, mida saab kasutada nii tsiviil- kui ka sõjalistel eesmärkidel.

Sanktsioonid kehtivad ka nn luksuskaubad ehk üle 300 euro väärtuses kaubad. Nende hulka kuuluvad näiteks nutitelefonid, spordivahendid ja ehted, aga ka paljud riided ja aksessuaarid. Luksuskaupade kohta on tehtud umbes 20 kuriteoteadet.

  • Kokku on eeluurimiseni jõudnud ligikaudu 80 juhtumit, mida uuritakse erineva raskusastmega kuritegudena. Viimase kuuga on see arv tunduvalt kasvanud ja paar juhtumit on juba prokurörile edastatud. Osa kasvust on tingitud sanktsioonide laienemisest üha enamatele toodetele, kuid selgelt on olnud ka juhtumeid, kus tegu ei olnud teadmatusega, vaid tegevust võib lugeda teadlikuks, ütles tolli kriminaaluurimise juht, järelevalvedirektor Hannu Sinkkonen.

  • Samuti oleme tuvastanud, et umbes 40 juhtumi puhul pole põhjust eeluurimist alustada. Nende puhul on muuhulgas suudetud näidata, et sanktsioonikontrolliga hõlmatud toote vedu algas enne sanktsioonide jõustumist ning tegu ei ole seetõttu käsitatav tahtlikuna, jätkas Sinkkonen.

Teiste juhtumite osas on eeluurimine veel pooleli. Peaaegu kõik juhtumid hõlmavad ka rahvusvahelist koostööd.

EL-i poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonid on oluliselt suurendanud tollipoolsete eeluurimiste ja sanktsioonidega seotud uurimiste arvu, sest üldiselt on toll aastas läbi viinud keskmiselt kümmekond sanktsioonidega seotud eeluurimist. Üldiselt võtavad sanktsioonidega seotud eeluurimised aega, kuna need hõlmavad peaaegu alati ulatuslikku uurimist nii riiklikul kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Sanktsioonide järelevalve ja sellega seotud eeluurimine on osa tolli tavapärasest igapäevasest tööst kauba- ja reisijateveo keeldude ja piirangute järelevalvajana.

Kommentaarid
(Külastatud 228 korda, 1 külastust täna)