Soome alustab liitumiskõnelusi NATO-ga

NATO liikmesriigid valmistuvad teisipäeval, 5. juulil toimuval NATO nõukogu istungil NATO suursaadikute poolt alla kirjutama Soome NATO liikmelisusega ühinemisprotokolli. Allkirjastamise tseremoonial osaleb välisminister Pekka Haavisto. Samal üritusel allkirjastatakse ka liitumisprotokoll Rootsi NATO liikmelisuse kohta. Pärast liitumisprotokolli allkirjastamist saab Soomest NATO vaatlejaliikmesriik.

Allkirjastamise tseremooniale eelnevad esmaspäeval, 4. juulil Soome ja NATO liitumiskõnelused Soome NATO liikmelisuse üle. Soome delegatsiooni juhib välisminister Pekka Haavisto ja aseesimees on kaitseminister Antti Kaikkonen.

Liitumiskõnelused hõlmavad viit valdkonda: poliitilised küsimused sh. terrorismivastase võitluse poliitika, kaitse- ja sõjalised küsimused, õigusküsimused, ressursiküsimused ja infoturbe küsimused.

Kõnelustel vaadatakse läbi NATO liikmelisusega seotud kohustused ja kohustused teemavaldkondade kaupa. Lisaks kinnitab Soome oma pühendumust Põhja-Atlandi lepingu sisule, tuginedes NATO sekretariaadi esitatud küsimustele.

Soome presidendi poolt 17. mail ametisse nimetatud delegatsiooni kuuluvad välisministeeriumi, kaitseministeeriumi, kaitseväe peastaabi, rahandusministeeriumi ja Soome NATO esinduse liikmed. Välisministeerium on määranud delegatsiooni oma eksperdid.

Kommentaarid
(Külastatud 216 korda, 1 külastust täna)