Siseinfo: Venemaa piirab gaasitarneid Euroopasse, kuni kehtivad sanktsioonid

Venemaa kavatseb piirata gaasitarneid Euroopasse, kuni kehtivad Venemaa-vastased sanktsioonid. Kui selline asi jätkub kuni talveni, siis läheb Vene gaasist sõltuvas Euroopas väga raskeks.

Avalikult väidab Venemaa, et tareneid pidurdab bürokraatia või turbiinide hooldus. Tegelikkuses aga piirab Venemaa tarneid Nord Streami gaasijuhtme kaudu selleks, et panna Euroopa riike muutma Vene-vastaseid sanktsioone, vahendab Bloomberg.

Asjaga kursis olevate allikate väitel leiab Venemaa põhjendusi, et piirata gaasitarneid Euroopasse. Enne seda loodeti Euroopas, et suudetakse talveks gaasi varuda. Euroopa ametkonnad juba kardavad, et talve ei suudeta üle elada ning seetõttu kutsutakse tarbijaid üles piirama gaasi tarbimist.

Gaasitarnete piiramine tähendab, et Venemaa on valmis loobuma miljarditest eurodest selleks, et saavutada oma geopoliitilisi eesmärke. Vene gaasifirma Gazprom on teinud juba kalkulatsioonid juhuks, kui gaasitarned peaks aasta lõpuni katkema. Seda on võimalik teha tänu gaasi hinnatõusule ning aasta esimesel poolel teenitud tulule.

Eravestlustes on Vene allikad imestanud, miks president Vladimir Putin poole juba varem katkestanud gaasitarneid Euroopasse, kuna Euroopa kehtestas Vene-vastased sanktsioonid ning saadab Ukrainale relvi. Venemaal on võimalik kasutada energiat kättemaksuks.

Viimastel päevadel ongi Venemaa suhtumine gaasitarnetese muutunud. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov vihjas, et Nord Streami probleemid on seotud Vene-vastaste sanktsioonidega. Ta ütles, et praegu pole Venemaa huvitatud talveks gaasi kinni keeramisest, aga olukord võib muutuda.

Venemaa endine president ja Gazpromi juhatuse esimees, praegune riigiametnik Dmitri Medvedjev kirjutas täna teisipäeval, 26. juulil sotsiaalmeedias: „Sini-kollane hüsteeria on põhjustanud tugeva kõhulahtisuse külmumise hirmust jahedates kodudes neil, kes vaatavad välja seisvate tehaste härmatunud akendest.”

Euroopa on Venemaa jaoks suurim gaasiturg ning kolmandik Euroopa gaasist tuleb Venemaalt. Euroopa Liidu riigid otsustasid täna teisipäeval, et eeloleval talvel vähendatakse gaasi tarbimist 15 protsenti. Gaasitarnete peatumine kärbib Euroopas majanduskasvu hinnanguliselt 1,5 protsendi võrra, kui talv tuleb külm ja nõudlust ei suudeta rahuldada.

Leitakse, et Venemaa ei usu, et gaasitarnete peatamine võiks Euroopa Liidu poliitikat seoses Ukrainaga muuta. Samas on teoreetiliselt võimalik, et energiakriis viib Euroopas valitsuste vahetumiseni ning uued juhid on huvitatud rohkem sisepoliitikast kui Ukrainast.

Euroopa Liit sõlmis gaasi tarbimist piirava kokkuleppe pärast seda, kui Gazprom andis teada, et piirab tarneid 20 protsendi peale võimsusest, põhjendades seda turbiini hooldusega. Enne seda teatas Venemaa, et pole saanud korda pabereid, mis puudutavad teise turbiini käikuandmist.

Euroopa on harjunud odava Vene gaasiga, mistõttu on asenduse leidmine väga keeruline. Samuti on Venemaal kõige kergem müüa gaasi Euroopasse, sellega võrreldes on tarned Hiinasse praegu veel väiksed.

Kommentaarid
(Külastatud 436 korda, 1 külastust täna)