Ootamatu pööre: Soome lõpetati Ukraina pagulastele toiduabi andmine

Soomes on seoses Ukraina sõjaga kasvanud plahvatuslikult toiduabi saajate hulk. Mõned nädalad tagasi tehti Kuopios otsus, et Ukraina pagulastele toiduabi enm ei anta. Asja kohta on Ida-Soome politseile edastatud kuriteoteade.

Sotsiaalmeedias on otsus tekitanud palju palju poleemikat. Toiduabi jagamisega tegeleva ühenduse Kuopion ruoka-apu ry andmetel pole arutelu olnud päris asjakohane, vahendab MTV.

Ühendus tegi karmi otsuse peamiselt ühel põhjusel. Toitu pole rohkem anda kui 450 kotti nädalas. Kellele peaks sellisel juhul ära ütlema?

Ühendus tegutseb ainult abi najal. Kriisi algul kasvasid toiduabi järjekorrad hüppeliselt. Mõnel päeval oli järjekorras üle 900 inimese. Iga nädal tuli juurde ligi 50 pagulast. Pagulasi tuli järjekorda mitte ainult Kuopiost, vaid ka naaberomavalitsustest.

Kui nii oleks edasi läinud, oleks praegu juba ligi 2000 toidutahtjat.

Probleemid algasid siis, kui toiduta jäid iga kord 50-150 inimest. Seetõttu tulid inimesed järjekorda juba hommikul vara. Sellega tekkisid aga uued probleemid. Nimelt tekkisid järjekorras tülid. Sellesse tuli juba sekkuma hakata.

Toidupaigast võeti ühendust pagulaste vastuvõtukeskusega. Sealt öeldi, et omade eest hoolitsetakse. Neil on oma vastuvõtutoetus, elamine, tervisekindlustus ja muu. Neil on ka oma sotsiaaltöötaja, kui on vaja toimetulekutoetust. Selle põhjal tehti otsus lõpetada pagulastele toiduabi jagamine.

Vastuvõtukeskusest öeldi, et nemad ei otsusta, kellele toiduabi anda ja kellele mitte. Toiduabi jagajad teevad ise oma otsused. Vastuvõtukeskusel on oma ülesanded.

Vastuvõtukeskus ei soovinud kommenteerida, kas Ukraina pagulastele on vaja toiduabi või mitte.

Kuopio toiduabi andmetel aga saavad ka ukrainlased teatud tingimustel toiduabi edasi. Toiduabi antakse neile värskelt saabunutele, kes pole veel saanud vastuvõtutoetust. Või siis sotsiaaltöötajate soovitusel erakorralist toiduabi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,944 korda, 1 külastust täna)