Mees kägistas Soomes oma naise ära, kuna ei tahtnud lasta naisel piinelda – vabaneb nüüd eluaegsest vanglakaristusest

Helsingi ringkonnakohus on kiitnud heaks eluaegse vangi vabastamist puudutava taotluse. Vabastamist taotles ligi 60-aastane mees, kes mõrvas oma naise. Kuriteo motiiv oli erakordne.

Mees mõisteti kohtu otsusega eluks ajaks vangi 2009. aastal. Tapmine oli aasta varem 2008. aasta märtsikuus Helsingis, vahendab MTV.

Otsuse kohaselt surmas mees oma naise padjaga lämmatades. Mees oli algul tahtnud naist vaigistada lihahaamri löögiga pähe. Lihahaamri ots oli aga ära tulnud ja kukkunud naise peale, mille peale ärkas naine üles.

Mees oli pärast seda kägistanud naist kätega ning surus veel padja vastu naise nägu mitme minuti jooksul, kuni naine suri.

Tapmiseni viinud juhtumite sari sai alguse mõned kuud varem, kui mees lasti kuriteo toimepanemise tõttu töölt lahti. Mees aga ei rääkinud sellest oma naisele, vaid jätkas elu nii nagu varem. Mees mängis, et käis päeval tööl.

Sel ajal olid naine ja mees rääkinud lapsendamisest. Mees sai aru, et see ei õnnestu pärast töökoha kaotust.

Mees kavandas pärast seda põgenemist Kagu-Aasiasse ja ostis naise raha eest lennupiletid Taisse.

Ühel märtskuu õhtul olid naine ja mees saabunud peolt koju. Nad ei tülitsenud ja läksid magama nagu tavaliselt.

Öösel aga tuli mehele mõte naine ära tappa, et säästa naist lapsendamise ebaõnnestumisega seotud pettumusest ja muudest probleemidest. Mees kägistas ära esialgu naise koera ja läks siis naisele kallale.

Pärast kuriteo toimepanemist lahkus mees Taimaale ja sealt mujale Aasiasse, kus ta lõpuks end ise politseile üles andis.

Mees on olnud vanglas alates 2008. aastast. Vanglas oleku ajal sai mees uue karistuse narkokuriteo eest, kuna ta oli üritanud oma keha sees tuua vanglasse Subutexi tablette ja SIM-kaarte. Mees mõisteti vanglas oleku ajal narkokuriteos süüdi.

Kohus leidis, et mehe võib vabaks lasta, kui ta on kandnud eluaegsest karistusest 15,5 aastat. See aeg saab läbi järgmise aasta sügisel.

Mehe vabanemisele aitab kohtu hinnangul kaasa mehe osalemine vangla tegevuses, suhteliselt hea käitumine vanglas ning mehe õpingud ja soov tööle minna. Mees on ise rääkinud, et soovib elada kainet elu ning kohtu hinnangul on mehel soov end arendada. Teda toetavad lähedased.

Vabanemise vastu rääkisid mõnuainete kasutamine ja muud isiklikud elu seigad. Kohus märkis, et mees on vanglas oleku ajal olnud kahel perioodil avavanglas, aga ta on paigutatud mõlemal korral tagasi kinnisesse osakonda seoses ainete tarvitamisega.

Kohus leidis ühtlasi, et mees on toime pannud sellise kuriteo, et peaks olema täis eluaegse vanglakaristuse miinimumaeg ehk 12 aastat. Lõpuks aga leidis kohus, et mehe saab vabaks lasta ja mees võidakse tingimisi vabastada järgmisel aastal. Tingimisi perioodi pikkus on 3 aastat. Mees võib sattuda tagasi vanglasse, kui selle aja jooksul kuriteo toime paneb.

Kommentaarid
(Külastatud 1,596 korda, 2 külastust täna)