Koroona viis Eestis elava soome vutimehe tervise 1,5 aastaks – alles nüüd hakkab taastuma

Soome legendaarne vutimängija Jari Litmanen elab eestlannast naise Ly ja kahe pojaga Tallinna, suve on veetnud nii Eestis kui Soomes.

Litmaneni pojad on 14- ja 16-aastased ning tegelevad samuti jalgpalliga. Jõudumööda osaleb Litmanen poiste treeningutel ja aitab mängudel Nõmme Kalju ridades, vahendab Iltalehti.

Kodune keel on peres nii eesti kui soome keel. Ly räägib poistega põhiliselt eesti ja Jari soome keeles. Omavahel räägitakse vastavalt olukorrale kas soome või eesti keelt. Jari ise räägib vabalt eesti keelt.

Koroonast toibumine on võtnud 51-aastasel Litmanenil kaua aega. Alles nüüd tunneb ta, et on jõudu, pärast haiguse põdemist 2020. aasta märtsikuus.

Koroona jäi meest vaevama 1,5 aastaks ja see pööras terve elu pea peale. Elu oli pikka aega üks suur ellujäämisvõitlus. Jõudu polnud ja magas pikad päevad.

Sporditegemine oli selline, et jaksas suusatada korraga vaid 20 minutit. Teda ravisid nn pika koroona osas mitu arsti. Lisaks oli ta Tallinnas haiglas nädala uuringutel.

Litmanen märgib, et ei tea, kust ta nakkuse sai, kuna 2020. aasta kevadel oli koroona väga uus asi. Sellest räägiti kui mingist Hiinast pärit naljast. Eestis hakkas viirus levima Saaremaal korraldatud võrkpallimängust. Mees märgib, et tal vedas, kuna vorm oli enne haigestumist hea. Kui ta oleks olnud kehvemas seisus, oleks võinud hullemini minna.

Koroonat põdesid peres lõpuks kõik, aga ainult pereisa põdes raskelt. Nüüd on aga tervis parem, talvel suutis ta suusatada juba tund aega järjest.

Jari räägib, et tema elu kulgeb praegu vastavalt teiste pereliikmete vajadustele. Ta viib poisse kooli ja trenni ning tegeleb selle kõrvalt oma tööasjade ning tervise turgutamisega. See on elu uus algus, naerab ta. Ta on hakanud taas televisioonis kommenteerima ja jälgima Euroopa jalgpallimaailmas toimuvat. Ühtlasi jälgib ta aktiivselt Soome jalgpalli. Litmaneni hinnangul on Soome jalgpall viimastel aastatel jõudsasti arenenud. Euroopa meistrivõistlustel osalemine andis Soome jalgpallile korraliku süsti. Sel aastal Soome lõppvõistlusele edasi ei pääsenud, aga kaasa saab lüüa Rahvaste liigas.

Kommentaarid
(Külastatud 1,243 korda, 1 külastust täna)