KARM: Taani ajakirjanikud käisid Narvas ja avastasid, et seal on inimesed Venemaa poolt

Taani ajakirjanikud käisid Eesti idapiiril asuvas Narva linnas ja avastasid, et seal on inimesed Venemaa poolt, tehes maha Ukrainat.

Taani TV 2 lugu kannab pealkirja: „Kõik on siin Venemaa poolt”. Lugu algab väitega, et Eesti tahab juurde NATO vägesid, aga rahvas on lõhenenud. See paistab eriti hästi välja Eesti suuruselt kolmandas, NATO piirilinnas Narvas.

Ühel pool on väike Eesti kindlus, teisel pool Venemaal aga suur keskaegne Ivangorodi kindlus. Narva jõgi moodustab loodusliku piiri Eesti ja Venemaa vahel. Vaatamata sellele, et ollakse Eesti ja seega ka NATO poolel, räägib 95 protsenti elanikest vene keelt ja inimesed on lojaalsed Venemaale.

TV 2 videos räägib narva mees Anatoli, kuidas Putin on tore mees, sest teeb kõike Venemaa heaks. Aga ukrainlased, need banderalased ja natsid, mis need teevad – proovige nendega võidelda, Moskva lähedale võivad raketid lennata 5 minutiga, sellepärast nendega sõditakse, räägib mees.

Kui metallitehases töötava Anatoli käest küsiti, kelle poolt ta on Eesti-Vene konflikti puhul, siis vastas mees, et loomulikult Venemaa poolt. „Kogu rahvas on siin Venemaa poolt,” ütles mees.

Narva naine Ljudmila räägib videos, kuidas imetleb Putinit, kuna ta on tark ja haritud, ei varasta ja on usklik inimene. Teda võib seetõttu usaldada, räägib naine.

Ljudmila räägib, et aastaid on Eestis diskrimineeritud vene vähemust, keda on üle 25 protsendi. Eriti Narvas, kus pea kõik elanikud on venelased.

Ljudmila räägib, kuidas lastel ei lubata koolis enam rääkida vene keelt ning tööd on raske leida avalikus sektoris.

Küsimusele võimaliku sõja kohta ütleb Ljudmila, et kõik sõltub Eesti valitsusest. Sõja ärahoidmine nõuab rohkem ettevaatlikkust ja diplomaatiat.

Narva linnapea Katri Raik räägib videos, et loomulikult ollakse mures. Inimesed peavad end Narvas venelasteks ja Putin on üks osa sellest vene identiteedist, ütles Raik.

Raik ütles, et suure Venemaa toetuse tõttu Narvas otsustati jätta paigale nõukogude-aegne tanki monument, kuigi eestlased nõudsid selle teisaldamist. Raik ütles, et tema jaoks on Narvas tähtsam rahu kui monumendi mahavõtmine. Tanki eemaldamine pole enam nii oluline pärast seda, kui Vene väed on tunginud Ukrainasse.

TV 2 märgib, et kui enamus eestlastest pooldab NATO-t, siis sama ei kehti vene vähemuse kohta. Eesti valitsus on sundinud venemeelset meediat tegevust lõpetama, samuti on keelatud Ukraina sõjas toetuse avaldamine Venemaale. Paljud on Eestis veendunud, et kui Balti riigid poleks 2004. aastal NATO-ga liitunud, oleks Venemaa juba sisse tunginud. Venemaa on kritiseerinud venelaste diskrimineerimist ja see oli üks argument Ukrainasse tungimisel.

Hiljuti võrdles Putin end Vene tsaari Peeter Suurega, kes okupeeris ulatuslikud alad 300 aastat tagasi. Putin ütles, et ta ei vallutanud midagi, vaid võttis tagasi selle, mis olid Vene alad. Putin tõi eraldi välja Narva ja lisas, et venelaste kohus on võtta tagasi see, mis on nende oma, et oma riiki tugevdada.

Eesti valitsus vaidles sellele vastu ja teeb nüüd kõik, et saada NATO-lt  juurde lisavägesid.

Praegu on Eestis ligi 2000 NATO sõdurit, neist 221 on Taanist. Eestisse paigutatud Taani üksuse juht Peter Els jälgib hoolega, mis toimub vene vähemusega. Els ütles, et olukord Eestis on väga pingeline ja plahvatusohtlik.

Samuti saab Els aru sellest, miks eestlased Venemaad kardavad. Nad näevad, kuidas Vene väed teevad maatasa Ukraina linnu ning tapavad mehi ja naisi. Eestlased ei taha seda oma maale. Seetõttu tahetakse juurde NATO sõdureid, et see hoiaks ära samasuguse tegevuse Eestis.

Taani sõdurid asuvad Tapal, mis on ligi 70 kilomeetri kaugusel pealinnast Tallinnast. Eestis olles osalevad Taani sõdurid õppustel koos Briti ja Eesti sõduritega.

Kommentaarid
(Külastatud 4,042 korda, 8 külastust täna)