Kaks kurnatud armeed võitlevad Ukraina idaosas – kummal jätkub jõudu otsustavaks löögiks?

Venemaa viis väed kolm kuud tagasi Ukraina idaossa pärast rünnaku ebaõnnestumist Kiievile ja vajadusest saavutada sõjas mingit edu.

Nüüd on Luhanski oblastis jõutud pärast Lõssõtšanski vallutamist päris kaugele, aga sõda on kurnanud ära mõlemad osapooled. Nii Vene kui Ukraina armeed on kandnud suuri kaotusi, vahendab CNN.

Arvatakse, et Vene väed liiguvad järgmisena edasi Donetski oblastis. Pole teada, millal ja kuidas see toimub. USA mõttekoja Institute for the Study of War (ISW) andmetel on Vene väed võtnud „operatiivse pausi”, et puhata ja ümber grupeeruda.

See võib anda Ukrainale võimaluse valmistuda nende Donbassi piirkondade kaitseks, mis on veel Ukraina kontrolli all, see tähendab peamiselt Slovjanski linna. Samuti püsib Ukraina vasturünnakute oht, seda eriti riigi lõunaosas Hersoni oblastis.

Järgmine lahingute tsükkel ei pruugi jääda viimaseks. Aga see võib otsustada suure osa Ukraina territooriumi saatuse. Samuti võib see analüütikute väitel otsustada sõja saatuse.

Ukraina kontrolli all olnud Severodonetsk ja Lõssõtšansk langesid Vene kontrolli alla juuni lõpus ja juuli algul. Järgmisena võivad Vene vägede kätte langeda Donetski oblastis asuvad Kramatorsk ja Slovjansk.

Viimased kolm kuud sõjategevust on olnud sootuks erinevad sellest, mis oli Venemaa rünnaku alguses, kus Vene väed ei suutnud hõivata Kiievit ega teisi suuremaid Ukraina linnu. Sõja teises faasis on Venemaa naasnud tavapärase sõjategevuse juurde ning on olnud edukas. Kui sõja esimese raundi võitis Ukraina, siis teises oli Venemaa edukam, rääkis USA strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse Euroopa programmi juht Max Bergmann.

ISW andmetel valmistuvad Vene väed nüüd uueks pealetungiks. Nii Vene kui Ukraina väed aga vajavad pausi: Vene oma selleks, et taastuda ja varusid täiendada, Ukraina oma selleks, et saada teistelt riikidelt abi ja väljaõpet.

Kui Venemaa jätkab rünnakuid Donbassis, siis tähendab see lõpuks terve piirkonna kontrolli alla saamist. Arvatakse, et järgmised linnad, mis ette võetakse, on Kramatorsk ja Slovjansk. Neist võivad saada uued Severodonetsk ja Mariupol.

Ukraina vastuseis saab ilmselt olema taas väga visa, et teha uued vallutused Venemaa jaoks võimalikult raskeks. Ukrainlased on seni võidelnud iga sentimeetri oma territooriumi eest.

Ukrainal on olnud samuti väikseid edusamme. Nimelt õnnestus vallutada tagasi Ussisaar ning korraldada rünnakuid Hersoni oblastis. Esmaspäeva õhtul korraldas Ukraina raketirünnaku Venemaa laskemoonalaole Hersoni oblastis Nova Kahhovkas. See on olnud üks Ukraina suuremaid rünnakuid. Vene allikate väitel ründas Ukraina USA-st saadud raketisüsteemiga HIMARS.

Ukraina on hakanud ründama Vene laskemoonaladusid tänu Läänest saadud suurema laskeulatusega relvadele.

Vene väed vallutasid Hersoni oblasti rünnaku alguses. Kui Ukrainlastel õnnestub see tagasi võita, siis kaotab Venemaa maismaaühenduse Krimmiga.

Venemaa rünnak Ukraina vastu on varsti väldanud 6 kuud ning järgnev faas sõltub sellest, kui palju relvastust suudab kumbki pool mängu panna.

Venemaa praegune pommitamise strateegia tugineb asjaolule, et Venemaal on laskemoona osas ülekaal. Samuti tähendab see suurt kahju Ukraina taristule, mis tuleb kõik uuesti üles ehitada.

Mõned analüütikud on märkinud, et Venemaa kasutab vanemat tüüpi rakette KH-22 seetõttu, et varud on otsakorral. Niisamuti on Venemaa toonud rindele vanad tankid T-62.

Ukrainal on aga vastupidine probleem: maailma eri kohtadest tuleb küll eri relvastust, aga need kasutavad eri moona ning nende logistika ja hooldus on erinevad. Kui relvad jõuavad rindele, siis peavad sõdurid õppima neid kasutama.

Mõnel juhul on koguni vajalik, et Ukraina väed peavad riigist lahkuma, et saada relvastuse-alast väljaõpet. Briti armee on viimastel nädalal koolitanud sadu Ukraina sõjaväelasi Inglismaa lõunaosas Wiltshire’is. Saksamaa on teatanud, et peab välja õpetama Ukraina sõdureid, et kasutada mitmikraketiheitjaid Mars II.

Ukraina jaoks on see suur väljakutse – minna üle nõukogude relvastuselt Lääne omale. Nüüd on küsimus, kas Ukraina suudab õppida uusi relvi kasutama enne kui Venemaa võimekus taastub.

Ukraina armee järgmine fookus on Vene rünnakute tõrjumine riigi idaosas. Senise tempoga jätkates venib sõjategevus sügisesse ja isegi talve. Seetõttu on mõned analüütikud hakanud mõtlema sõjategevuse pikaajalise mõju peale. Pole kindel, et Venemaa lõpetab sissetungi pärast Donbassi täielikku hõivamist. Venemaa võib üritada liikuda Dnipro poole, mis tähendab juba poole Ukraina territooriumi hõivamist.

NATO riigid on väljendanud valmisolekut toetada Ukrainat nii kaua kui vaja. Samas hakkab tulevasse aastasse lükkuv sõda avaldama majanduslikku mõju. See tähendab, et isegi kui on soov aidata Ukrainat, ei suudeta seda majanduslikel põhjustel teha.

Ukraina on samuti majandusliku katastroofi lävel ja vajab üha enam abi väljastpoolt. Ukraina majandus on sõja käigus sisuliselt hävitatud. Musta mere kaudu Ukraina enam kaubelda ei saa. Aprillis prognoosis maailmapank, et Ukraina majanduslangus on tänavu 45 protsenti.

Sellises olukorras võivad Lääneriigid hakata otsima sõjast väljapääsu. USA ja liitlased on juba teinud ettevalmistusi selleks, et lõpetada sõjategevus läbirääkimiste teel. Samuti peavad Lääneriigid mõtlema oma kaitse peale Vene ohu eest. Venemaa on võtnud ette pikaajalise ja põhjaliku vastuseisu Läänega. Lääs peab leidma tasakaalu Ukraina vajaduste ja oma kaitsevõime parandamise vahel. Venemaa on säilitanud suure osa oma sõjaliselt võimekusest, et seista vastu NATO vägedele Euroopas.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski ütles eelmisel kuul G7 riikide juhtidele, et tahab sõja lõpetada lähimate kuude, mitte aastate jooksul, kuna pikaajaline sõda pole Ukraina huvides. Kas see on võimalik, ei sõltu ainult Zelenskist. Samas on analüütikud ühel nõul selles, et lähimad nädalad ja kuud on otsustavad, kuidas Euroopa üks suuremaid sõdasid edasi areneb. See, millised on hiljem diplomaatilised võimalused, sõltub olukorrast lahinguväljal. Praegu on kõik veel täiesti ettearvamatu.

Kommentaarid
(Külastatud 829 korda, 1 külastust täna)